back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ιταλο-τουρκική σύρραξη με τις δηλώσεις Ντράγκι για τον Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Σε μείζονα διπλωματική κρίση εξελίσσεται το επεισόδιο με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, κατά την επίσημη επίσκεψης της τελευταίας στην Άγκυρα.

Η πρώτη ομοβροντία οργισμένων δηλώσεων ήρθε από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ε.Ε. και τον χαρακτήρισε δικτάτορα.

Ο Ντράγκι επέκρινε τον Ερντογάν το περιστατικό κατά το οποίο η φον ντερ Λάιεν στέκεται όρθια και αμήχανη μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.

Πυρά Ντράγκι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε: «Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».

Blame game

Μετά την άβολη σκηνή ακολούθησε ένα «blame game» με φόντο το πρωτόκολλο. «Η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανάφερε μεταξύ άλλων ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι λυπάται (για δύο λόγους).

Η τουρκική αντίδραση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες Πέμπτη πως η Άγκυρα καταδικάζει έντονα τα «προσβλητικά» σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εξευτέλισε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα προχθές, την Τρίτη, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα».

Η Τουρκία κάλεσε το βράδυ τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη και δημαγωγική ρητορική του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και τα προσβλητικά και ανεξέλεγκτα σχόλιά του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ανάρτηση στο twitter.

Η τουρκική πλευρά από την άλλη έκανε λόγο για «άδικες κατηγορίες» υποστηρίζοντας πως η διάταξη των καθισμάτων είχε προταθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά. «Τα αιτήματα της ΕΕ έγιναν σεβαστά. Αυτό σημαίνει πως η διάταξη των καθισμάτων έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και διευθυντής υποθέσεων της ΕΕ, Φαρούκ Καγιάκτσι ενημέρωσε τον πρέσβη ότι ο Ερντογάν «ήταν ηγέτης που εκλέχθηκε με τις περισσότερες ψήφους» και ότι η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις παρατηρήσεις του Ντράγκι.

Η Τουρκία αναμένει ότι οι «ακραίες και άσχημες παρατηρήσεις που δεν ταιριάζουν» ενός συμμάχου θα αποσυρθούν αμέσως, όπως είπε.

Ο Καγιάκτσι ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση σχετικά με το ατυχές περιστατικό ήταν «χωρίς νόημα και κακή πρόθεση», με στόχο την υπονόμευση μιας θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, οι οποίες επιδιώκουν να προχωρήσουν μετά από εντάσεις που αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση του Ερντογάν με του Ευρωπαίους, αποκάλεσε τον Ντράγκι «διορισμένο», σε μια σαφή αναφορά στο γεγονός ότι δεν έχει λάβει καμία μορφή λαϊκής ψηφοφορίας για να ανέλθει στην πρωθυπουργική θέση της Ιταλίας.

Τα σχόλια του Ντράγκι αποτελούν τη δεύτερη ισχυρή διπλωματική του σε λιγότερο από δύο μήνες από τότε που του ζητήθηκε να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού και να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 της Ιταλίας.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ιταλία υπέβαλε αίτημα προς την ΕΕ να εμποδίσει την εξαγωγή παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία, στην πρώτη παρέμβαση από τότε που η ΕΕ εισήγαγε κανόνες για την αποστολή εμβολίων εκτός της ΕΕ.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα