back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Επεισόδια μετά τον θάνατο 20χρονου μαύρου από πυρά αστυνομικού – Παρέμβαση Μπάιντεν

Διαβάστε επίσης

Διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας ξέσπασαν σε προάστιο της Μινεάπολις χθες Κυριακή, όταν ένας αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα τον Ντόντε Ράιτ, έναν νεαρό Αφροαμερικανό μέσα στο αυτοκίνητό του αφού τον σταμάτησε για μια παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, περίπου 16 χιλιόμετρα από το σημείο όπου πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από την αστυνομία πέρυσι τον Μάιο.

Οργισμένο πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ έξω από το αστυνομικό τμήμα του προαστίου Μπρούκλιν Σέντερ, ενώ αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Από τις πλαστικές σφαίρες τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, ένας από τους οποίους αιμορραγούσε στο κεφάλι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Η αστυνομικός μπέρδεψε το όπλο της με το τέιζερ, ισχυρίζεται η αστυνομία

Ο θάνατος του Ντόντε Ράιτ φαίνεται να είναι «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» από μία αστυνομικό, η οποία τράβηξε το όπλο της, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, αντί του τέιζέρ της, έγινε σήμερα γνωστό από τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα καταγράφεται η συμπλοκή μεταξύ του Ράιτ και ενός αστυνομικού, που του έχει περάσει χειροπέδες. Το θύμα αναπηδά ξαφνικά και μπαίνει στο αυτοκίνητό του επιχειρώντας να ξεφύγει. Η αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει «Τέιζερ, τέιζερ», όπως οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται να κάνουν πριν από τη χρήση μη θανατηφόρων όπλων. Στη συνέχεια, πυροβολεί μία φορά.

«Αυτό μου φαίνεται, απ’ όσα είδα και την αντίδραση και την αναστάτωση της αστυνομικού αμέσως μετά, ότι επρόκειτο για μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Ράιτ», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ Τιμ Γκάνον.

Η ταυτότητα της αστυνομικού δεν αποκαλύφθηκε. Ο Γκάνον την περιέγραψε ως μια «πολύ έμπειρη» αστυνομικό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Παρκ Μάικ Έλιοτ είπε ότι η αστυνομικός, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να απολυθεί.

«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε να γίνονται λάθη που οδηγούν στην απώλεια ζωής άλλων ανθρώπων κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας», τόνισε.

«Θέλω να πω ότι οι καρδιές μας πονάνε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος.

«Πονάμε αυτή τη στιγμή. Και αναγνωρίζουμε πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χειρότερη στιγμή».

«Θα το διαλευκάνουμε αυτό», δεσμεύτηκε ο Έλιοτ,

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι δικαιοσύνη θα απονεμηθεί για τον Ντόντε Ράιτ».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τις αρχές επιβολής του νόμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι μίλησε με τις αρχές στη Μινεσότα σχετικά με τον θάνατο από αστυνομικά πυρά ενός 20χρονου μαύρου, σε προάστιο της Μινεάπολης, προσθέτοντας πως ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην τήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας.

Η αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο τον Ντόντε Ράιτ για ένα αρωματικό αυτοκινήτου

Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε σειρά κινητοποιήσεων και επεισοδίων εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο.

Η μητέρα του Ράιτ, η Κέιτι Ράιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο γιος της την πήρε τηλέφωνο χθες το απόγευμα και της είπε ότι η αστυνομία τον σταμάτησε επειδή στο πίσω παράθυρό του κρέμονταν αρωματικά αυτοκινήτου, κάτι που είναι παράνομο στη Μινεσότα. Η ίδια άκουσε την αστυνομία να λέει στον γιο της να βγει από το όχημα.

“Άκουσα διαπληκτισμούς και άκουσα τους αστυνομικούς να λένε ‘Ντόντε, μην τρέχεις’”, εξήγησε η ίδια. Η κλήση τερματίστηκε και η Κέιτι Ράιτ πήρε ξανά τηλεφωνο τον γιο της, απάντησε η κοπέλα του και την ενημέρωσε ότι ο Ντόντε είναι νεκρός στην θέση του οδηγού.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ ανέφερε πως αστυνομικοί σταμάτησαν οδηγό για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας λίγο πριν από τις 02:00 και διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο νεαρός ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο. Ένας από τους αστυνομικούς έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου και τραυμάτισε τον οδηγό, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο άνδρας οδήγησε για αρκετά τετράγωνα προτού συγκρουστεί με άλλο όχημα. Εξέπνευσε επιτόπου.

Η ACLU επεσήμανε ότι “ανησυχεί βαθιά καθώς οι αστυνομικοί σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να χρησιμοποίησαν τα αρωματικά του αυτοκινήτου ως αφορμή για να σταματήσουν το όχημα, κάτι που η αστυνομία κάνει πολύ συχνά για να στοχοθετεί Αφροαμερικανούς”.

To χθεσινό περιστατικό ήταν “τραγικό”, δήλωσε ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ Μάικ Έλιοτ.

“Ζητάμε από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να είναι ειρηνικοί καθώς οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με βία”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα