back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Μπορούμε»: Η αλυσίδα διάσωσης τροφίμων και προσφοράς τους για καλό σκοπό

Διαβάστε επίσης

46 εκατομμύρια μερίδες φαγητού, από από επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων και 500.000 κιλά αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές έχουν σώσει οι εθελοντές του οργανισμού  «Μπορούμε». Τα τρόφιμα προσφέρθηκαν σε 600 κοινωφελείς φορείς της χώρας μας.

Το «Μπορούμε» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία μέσω των δράσεων της σώζει μερίδες φαγητού και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και στην συνέχεια προσφέρονται στους ανθρώπους, που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Συγκεκριμένα από την έναρξη της λειτουργίας του οργανισμού, στα τέλη του 2011, έχουν σωθεί 46 εκατομμύρια μερίδες φαγητού  από καταστήματα εστίασης ή από επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον διατροφικό τομέα, μέσω του προγράμματος «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη» και από το 2015 έως σήμερα, 500.000 κιλά αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά, μέσω του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» με τα οποία στηρίχθηκε το έργο 55 κοινωφελών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

«Σκοπός μας είναι η μείωση  της σπατάλης των τροφίμων και η καταπολέμηση της επισιτισμού», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή»  Άννα Καμπουροπούλου.  «Με το πρόγραμμα «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη» φέρνουμε σε επαφή τους επαγγελματίες της εστίασης που έχουν περισσευούμενα τρόφιμα με κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα ούτως ώστε αυτά τα τρόφιμα να μην πάνε χαμένα αλλά να προσφερθούν για ένα καλό σκοπό». 

«Το «Μπορούμε στη Λαϊκή» ξεκίνησε με την συνεργασία μας με 3 λαϊκές αγορές στην Αθήνα και σήμερα συνεργαζόμαστε με 22 λαϊκές αγορές στην Αθήνα και 8 στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε τη χαρά να μας βοηθούν εκατοντάδες εθελοντές σε αυτό που κάνουμε οι οποίοι κάθε εβδομάδα επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές στο τέλος της ημέρας και συγκεντρώνουν φρούτα και λαχανικά που έμειναν αδιάθετα από πωλητές και παραγωγούς. Τα τρόφιμα παραδίδονται την ίδια μέρα στους κοινωφελείς οργανισμούς. Παράλληλα έχουμε αναπτύξει και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ενημερώνουμε στα σχολεία, τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και Γυμνασίου για το θέμα της σπατάλης του φαγητού, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Μέχρι σήμερα έχουμε μιλήσει σε περισσότερα από 22.000 παιδιά» τονίζει η κα Καμπουροπούλου. 

Τα προγράμματα του «Μπορούμε»

  • Πρόγραμμα «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη» 
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο»
  • Πρόγραμμα διάσωσης περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής «Μπορούμε στο Χωράφι» το οποίο, αυτή την περίοδο, λόγω της πανδημίας έχει παγώσει. Η δράση αφορά στη συνεργασία με παραγωγούς που δεν θα συγκομίσουν τα προϊόντα τους, να πραγματοποιείται η συγκομιδή από τους εθελοντές του «Μπορούμε» και να παραδίδονται τα εκάστοτε προϊόντα σε  κοινωφελείς  φορείς της ίδιας περιοχής.
  • Πρόγραμμα διάσωσης προϊόντων από λαϊκές αγορές «Μπορούμε στη Λαϊκή» 
  • Εθελοντικό πρόγραμμα ενημέρωσης δυνητικών δωρητών τροφίμων «Μπορούμε στη Γειτονιά» μέσω του οποίου ενημερώνονται και εκπαιδεύονται καταστηματάρχες της γειτονιάς (π.χ. φούρνος, μανάβικο, ζαχαροπλαστείο, μαγειρείο – ταβέρνα, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο) για το πως μπορούν να βοηθήσουν αλλά και να διαδώσουν στον κύκλο τους, τις δράσεις του «Μπορούμε» 
  • Το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια» για την στήριξη συνανθρώπων μας με την μεγαλύτερη διατροφική ανάγκη. «Το πρόγραμμα αυτό αναπτύχθηκε καθώς υπήρξαν δωρητές, που θέλησαν να στηρίξουν χρηματικά ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια», αναφέρει η κα Καμπουροπούλου. «Έτσι σκεφτήκαμε τα χρήματα αυτά να μετατρέπονται σε δωροεπιταγές, έχουμε συνεργασία με διάφορα σούπερ μάρκετ για αυτόν τον σκοπό και οι δωροεπιταγές αυτές να πηγαίνουν σε κοινωνικές υπηρεσίες δήμων έτσι ώστε να ωφεληθούν οικογένειες, που πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια».

«Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων»

Η πιο πρόσφατη δράση του «Μπορούμε», η οποία ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο, είναι η πρωτοβουλία «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» όπου δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους για  να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων.

«Είναι πολύ  ενθαρρυντικά τα στοιχεία που λαμβάνουμε αλλά και ικανοποιητικές οι συμμετοχές στο εν λόγω πρόγραμμα για το οποίο», όπως αναφέρει η κα Καμπουροπούλου, έχει δημιουργηθεί και η σχετική ιστοσελίδα foodsavingalliancegreece.gr/»

Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως

Το 2019, η συνολική σπατάλη τροφίμων ήταν 931 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

  • 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων που ήταν διαθέσιμες στον καταναλωτή κατέληξαν στα σκουπίδια την ίδια στιγμή που 690 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται
  • η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8-10% των αερίων του θερμοκηπίου (δηλαδή είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας)
  • η ποσότητα της σπατάλης τροφίμων ισοδυναμεί με 23 εκ. πλήρως φορτωμένα φορτηγά 40 τόνων, τα οποία αν τα τοποθετούσαμε το ένα πίσω από το άλλο θα περιέκλειαν τη Γη 17 φορές.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα