back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Ερυθραίοι στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων στην Τιγκράι

Διαβάστε επίσης

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Ερυθραίας άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, τραυματίζοντας 19 ανθρώπους, ανέφεραν χθες Τρίτη συγκλίνουσες πηγές.

Σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες, το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην πόλη Άντουα.

«Ακούσαμε πυρά και μας κάλεσαν αμέσως μετά να πάμε στο νοσοκομείο», δήλωσε γιατρός στην Άντουα.

«Όταν φθάσαμε, υπήρχαν 19 ασθενείς. Δέκα εξ αυτών ήταν βαριά τραυματισμένοι, τέσσερις είχαν τραύματα μέτριας σοβαρότητας και πέντε ελαφριά», συνέχισε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του φόβου αντιποίνων.

Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που είχαν σχηματίσει ουρά μπροστά σε μια τράπεζα και άλλων που πήγαιναν με τα πόδια στη δουλειά, αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας.

«Σε προηγούμενους σκοτωμούς, οι ερυθραίοι στρατιώτες κατέβαιναν από τα οχήματα και κατόπιν εξαπέλυσαν επίθεση σε άμαχους. Αλλά αυτή τη φορά, ράντισαν με σφαίρες αμάχους μέσα από τα οχήματά τους ενώ πέρναγαν από την κεντρική οδό της Άντουα», διευκρίνισε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Κάτοικοι στην Άντουα εξήγησαν ότι οι στρατιώτες της Ερυθραίας είναι εύκολο να αναγνωριστούν λόγω των στολών τους και της προφοράς τους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ανέφερε χθες μέσω Twitter ότι 18 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στην Άντουα και κατόπιν οι 11 «πιο βαριά τραυματισμένοι» ασθενείς διακομίστηκαν προς δυσμάς, στην πόλη Άξουμ.

«Τραυματίες είπαν πως στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά στον σταθμό των λεωφορείων στην Άντουα», πρόσθεσε η MSF, η οποία δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών που άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων, αλλά τόνισε πως είναι «ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη βία στην Τιγκράι».

Όταν του ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Πληροφοριών της Ερυθραίας δεν απάντησε χθες το βράδυ. Η Ασμάρα έχει διαψεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ερυθραίοι στρατιωτικοί ενέχονται σε φρικαλεότητες με θύματα αμάχους, ιδίως σφαγές και βιασμούς.

Το επεισόδιο καταγράφηκε δύο εβδομάδες και πλέον μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, του Άμπι Άχμεντ, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ερυθραίας άρχισαν να αποσύρονται.

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2020, ο αιθίοπας πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), τις δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Το TPLF, που βρισκόταν ακόμη στην εξουσία στην Τιγκράι, ήταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη σε εθνικό επίπεδο στην Αιθιοπία για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ο ομοσπονδιακός στρατός έδρασε με υποστήριξη δυνάμεων της Ερυθραίας, που συνορεύει με το βόρειο Τιγκράι, και από την αιθιοπική επαρχία Αμχάρα, που γειτονεύει με το νότιο Τιγκράι. Ο κ. Άμπι, νομπελίστας ειρήνης το 2019, ανακήρυξε τη «νίκη» του ομοσπονδιακού στρατού την 28η Νοεμβρίου, αφού καταλήφθηκε η πρωτεύουσα της επαρχίας, η Μεκέλε.

Η Αντίς Αμπέμπα και η Ασμάρα διέψευδαν κατηγορηματικά για μήνες πως δυνάμεις της Ερυθραίας συμμετείχαν ενεργά στον πόλεμο, αντικρούοντας μαρτυρίες κατοίκων, οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργαζόμενων σε οργανισμούς αρωγής, διπλωματών και ακόμη και ορισμένων ερυθραίων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Εντέλει, ο κ. Άμπι παραδέχθηκε την παρουσία τους τον Μάρτιο, στη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κοινοβουλίου.

Παραμένει άγνωστο πόσοι άνδρες του στρατού της Ερυθραίας παραμένουν στην επαρχία και εάν πράγματι αποχώρησε μέρος των δυνάμεών τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα