back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Eπτά χρόνια μετά την απαγωγή στο Τσιμπόκ περισσότερα από 100 κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται

Διαβάστε επίσης

Στη Νιγηρία, περίπου 100 κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται, επτά χρόνια μετά την απαγωγή τους από σχολείο στο Τσιμπόκ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Στις 14 Απριλίου 2014 περίπου 100 τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ (που σημαίνει “η δυτική παιδεία είναι αμαρτία”) απήγαγαν 276 κορίτσια ηλικίας 12 με 17 ετών από ένα σχολείο θηλέων στο Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο, προκαλώντας ένα διεθνές κύμα αγανάκτησης.

«Ό,τι κι αν κάνουν οι αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα (απαγωγών), δεν έχει αποτέλεσμα», τόνισε ο Οσάι Οζίγκο, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

Επιπλέον, μετά το κλείσιμο των σχολείων πολλά κορίτσια αναγκάστηκαν να παντρευτούν. «Καθώς πολλές φίλες μου απήχθησαν, οι γονείς μου αποφάσισαν να με παντρέψουν για τη δική μου ασφάλεια», εξήγησε μια 16χρονη μαθήτρια στη Διεθνή Αμνηστία.

Μετά την απαγωγή στο Τσιμπόκ σημειώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία πολλές άλλες, αναγκάζοντας εκατοντάδες σχολεία να κλείσουν, σε μια περιοχή που το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο είναι ήδη πολύ χαμηλό, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Από τον Δεκέμβριο έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε μαζικές απαγωγές μαθητών στη βόρεια Νιγηρία. Κατά συνέπεια περίπου 600 σχολεία έκλεισαν, κατήγγειλε η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 ως 14 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο στη Νιγηρία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα