back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελβετία χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα γαι την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων

Διαβάστε επίσης

Η Ελβετία χαλαρώνει από την επόμενη Δευτέρα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρά τον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων. Μεταξύ άλλων θα επιτραπεί να ανοίξουν ξανά από τις 19 Απριλίο, τα υπαίθρια εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα γυμναστήρια, όπως ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση σήμερα στην πρωτεύουσα Βέρνη.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτικη όταν κάθεται κανείς σε υπαίθριο εστιατόριο. Οι μάσκες μπορούν να αφαιρεθούν μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος. «Οι αριθμοί αυξάνονται, αλλά όχι πάρα πολύ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει λίγα περισσότερα ρίσκα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ.

Οι ελβετικές επαγγελματικές ενώσεις πιέζουν για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εδώ και μέρες. Η κυβέρνηση ενέδωσε τελικά στα αιτήματά τους, αν και ο αριθμός των αναφερομένων λοιμώξεων συνεχίζει να αυξάνεται. Εντός 14 ημερών αναφέρθηκαν 303 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους (σημερινά στοιχεία). Χθες Τρίτη ήταν σχεδόν 297. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, στην Ελβετία δεν υπολογίζεται η συχνότητα των κρουσμάτων ανά επτά, αλλά ανά 14 ημέρες. Περίπου το 8% των πολιτών είχε εμβολιαστεί πλήρως στην Ελβετία μέχρι σήμερα Τετάρτη.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου επιτρέπεται επίσης να ανοίξουν και εσωτερικοί χώροι αναψυχής, όπως είναι οι εσωτερικοί χώροι ζωολογικών κήπων ή τα θερμοκήπια σε βοτανικούς κήπους. Οι υπαίθριες εκδηλώσεις επιτρέπονται και πάλι με παρουσία έως 100 ατόμων, ενώ με παρουσία έως και 50 ατόμων θα επιτρέπονται και σε εσωτερικούς χώρους. Τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο το ένα τρίτο των θέσεών τους. Τα πανεπιστήμια επιτρέπεται να κάνουν και πάλι μαθήματα με φυσική παρουσία φοιτητών. Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους οι οποίοι ανοίγουν, οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και να χρησιμοποιούν μάσκες, εκτός αν πρόκειται για προπόνηση αντοχής σε γυμναστήρια ή πρόβες χορωδιών.

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας της Ελβετίας αρχικά σχεδίαζε να εξαρτά τα βήματα χαλάρωσης από πέντε κριτήρια, όπως η συχνότητα των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στο νοσοκομεία και η κάλυψη των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, πληρείται τελικά μόνο το ένα από τα πέντε κριτήρια: Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω Covid-19 βρίσκεται κάτω από το προκαθορισμένο όριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα