back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημ. Καιρίδης: Να κρατάμε μικρό «καλάθι» σε σχέση με τις επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Σε μια προσπάθεια να «αποκωδικοποιήσει» την αιφνίδια συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να πραγματοποιηθεί  εντός των επόμενων ωρών και κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να καταστεί προπομπός για ένα ενδεχόμενο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο σε επίπεδο Κορυφής, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου τόνισε:« Είναι κάτι το οποίο επιθυμούν οι Τούρκοι. Το σημαντικό είναι να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο και πολύ καλή προετοιμασία προκειμένου μια τέτοια συνάντηση να οδηγήσει σε επιτυχία και να μην καταλήξει σε αποτυχία και τροφοδότηση της έντασης».

Ωστόσο, ο κ.Καιρίδης, υπογράμμισε πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι σε σχέση με τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τόσο με τις κινήσεις της όσο και μέσω δηλώσεων, τις προκλήσεις και τους υψηλούς τόνους.

«Τα ελληνοτουρκικά φαίνεται πως είναι για τον Ερντογάν μέρος μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσής του με την Δύση και δεν θεωρώ ότι είναι ώρα για διευθέτηση ζητημάτων», εκτίμησε.

Διευκρίνισε, πάντως πως είναι θετικό να υπάρχουν συνομιλίες και να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα η ένταση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο ”κακό” 2020, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι πιο φιλόδοξο».

Ερωτηθείς ποια θεωρεί ότι είναι η τελική στόχευση του Ερντογάν, ειδικά μετά τις συνεχείς αλλαγές στη ρητορική του και μάλιστα, όταν μέχρι πρότινος προειδοποιούσε με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολυβικού μνημονίου λέγοντας οτι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στον στόχο της πλήρους ένταξής της στην ΕΕ, απάντησε: «Η Τουρκία επένδυσε στη Λιβύη και θεωρεί ότι έσωσε η ίδια την Τρίπολη με στρατιωτική επέμβαση και πως τώρα πρέπει να εισπράξει σε όλα τα μέτωπα και στο οικονομικό και στο τουρκολυβικό, το οποίο ήταν μια εμπορική συναλλαγή. Όμως, βλέπει ότι αυτό δεν προχωρά. Πίεσε τον Πρωθυπουργό της Λιβύης να υπογράψει μεταξύ άλλων μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας και εκείνος αρνήθηκε».

Σχετικά με το αν μπορούμε να καταστήσουμε ανενεργό το τουρκολυβικό μνημόνιο και να μπούμε άμεσα σε τροχιά επανεκκίνησης των συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, σημείωσε: «Την περίοδο 2010-2011 ήμασταν πολύ κοντά στο να υπογράψουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μεταβατική, εύθραυστη κυβέρνηση στη Λιβύη η οποία δεν δύναται να πάρει πολλές αποφάσεις και θα είναι μεγάλη επιτυχία εάν θα καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από τη Διεθνή Κοινότητα να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, υπάρχουν κάποιοι θετικοί οιωνοί, αλλά έως εκεί».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είναι δεσμευμένη και δεν μπορεί να κάνει πολλά, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Αιγυπτίων, Τούρκων, ημών και των Ευρωπαίων.

«Το τουρκολυβικό ”παγώνει” για την ώρα και αυτή είναι και η απόφαση της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, να μην κατατεθούν συντεταγμένες ΑΟΖ στον ΟΗΕ στη βάση του τουρκολυβικού, να μην επικυρωθεί από την Λιβυκή Βουλή και τα ανωτέρω ζητήματα να τεθούν επί τάπητος μετά τις εκλογές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα