back to top
26.5 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

26.5 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Τούντας: Με τα σημερινά δεδομένα καλύτερα να αφήσουμε το Πάσχα στο χωριό για του χρόνου

Διαβάστε επίσης

Στην αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί τάχιστα η πλειοψηφία των πολιτών κατά του Covid-19 καθώς και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα self test που εισέρχονται πλέον στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την πανδημία και να βαδίσουμε σταδιακά σε μια κανονικότητα, αναφέρθηκε o Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Ο κ. Τούντας, υπογράμμισε εμφατικά τα οφέλη της συλλογικής ανοσίας, δεδομένου, άλλωστε, ότι το «τείχος ανοσίας» επιτυγχάνεται όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού διαθέτει προστασία έναντι του κορονοϊού, αποτρέποντάς τον να εξαπλώνεται.

Επανέλαβε δε, πως αν δεν φτάσουμε στο επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, δηλαδή να έχουμε τουλάχιστον ένα ποσοστό 70%-75% του πληθυσμού άνοσο, μπορεί αυτή η ενδημική μορφή του κορονοϊού να οδηγήσει σε νέα επιδημική έξαρση.

Μάλιστα, απαντώντας σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν, προέταξε τα παγκοσμίως διαπιστωμένα πλεονεκτήματα των εμβολίων που θα τους επιτρέψουν να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους, λέγοντας ότι τα θετικά είναι «απείρως περισσότερα από τις σπάνιες παρενέργειες που αντιμετωπίζονται θεραπευτικά».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «είναι λάθος να λέμε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παρενεργειών γιατί έτσι αναιρούμε το βασικό μας επιχείρημα ότι πρέπει να σκεφτόμαστε με λογική κι όχι με το συναίσθημα», ξεκαθαρίζοντας σαφώς ότι «όλα τα φάρμακα έχουν ένα μικρό ποσοστό παρενεργειών, ακόμα και τα εμβόλια που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές ανά τον κόσμο».

Ως προς τα περιστατικά που καταγράφηκαν παγκοσμίως μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca και Johnson & Johnson, ξεκαθάρισε ότι αυτά είναι σπάνια.

«Ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό με AstraZeneca και Johnson & Johnson, είναι 10 φορές μικρότερος από τον κίνδυνο να σκοτωθούμε από τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια του έτους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τούντας, εκτίμησε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση του επιδημικού κύματος, τονίζοντας παράλληλα ότι έχουμε κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα καθώς -όπως είπε- τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών.

«Εάν δεν υπάρξουν νέες εστίες ανάφλεξης της επιδημίας, κάτι που εξαρτάται από εμάς, τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να βελτιώνονται τα δεδομένα και θα μπούμε στην κατηφόρα του επιδημικού κύματος, το οποίο εκτιμώ ότι θα σβήσει μέσα στον Ιούνιο κι αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε κατακτήσει τη συλλογική ανοσία γύρω στον Αύγουστο».

Τέλος, ερωτηθείς εάν θα μπορέσουμε φέτος να γιορτάσουμε το Πάσχα στο χωριό, ήταν κατηγορηματικός:

«Φοβάμαι με όσα ακούω για το Πάσχα. Βάσει των σημερινών δεδομένων, καλύτερα να αφήσουμε το Πάσχα στο χωριό για του χρόνου».

Άφησε πάντως ανοικτό και ένα μικρό «παράθυρο» αισιοδοξίας λέγοντας: «Αν στις επόμενες δέκα ημέρες βελτιωθούν τα δεδομένα, το ξανασυζητάμε. Μακάρι να μας δοθεί η δυνατότητα να ανάψουμε το πράσινο φως».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα