back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: Δραματική τροπή στην συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Διαβάστε επίσης

Μια συνάντηση που επρόκειτο να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ των αποξενωμένων γειτόνων  πήρε δραματική τροπή, γράφει το Bloomberg, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντιπαρατέθηκαν σε  ζωντανή μετάδοση για μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που διχάζουν τις χώρες τους.

“Αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις, αναφέρει το Bloomberg, το θερμόμετρο ανέβηκε στην συνέντευξη τύπου αντανακλώντας τις αντίθετες θέσεις μεταξύ των δυο μερών εφ όλης της ύλης, από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη μετανάστευση.

Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά, καθώς ο Νίκος Δένδιας στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία δύο χρόνια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα αυτό το μήνα, για διερευνητικές συνομιλίες και θα συνεχίσουν να μιλούν για την επίλυση των διαφορών τους. Έκανε  λόγο ακόμη και αμοιβαίες προεδρικές επισκέψεις εάν υπάρξει πρόοδος.

“Τότε τα πράγματα πήγαν στραβά”,  σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων και συνεχίζει: ” Τότε ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, του Διεθνές Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την αναζήτηση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ” έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, Μεβλούτ , πάνω από την ελληνική γη, δεν μιλώ για τη θάλασσα, είπε. Επίσης, επέκρινε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας,  πρώην βυζαντινού καθεδρικού ναού και μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες, σε τζαμί το περασμένο καλοκαίρι.

Ο σαφώς αναστατωμένος Τσαβούσογλου δεν κρατήθηκε. «Εάν έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ακόμη και αφού συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για αυτά τα θέματα, τότε πρέπει να δώσω μια απάντηση», είπε. «Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εάν θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε έτσι ή να συνεχίσουμε να μιλάμε», είπε ο Τσαβούσογλου και κατέληξε «Νομίζω, πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο.”

Πηγή: Bloomberg

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα