back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράν: Ξεκίνησε η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 60%

Διαβάστε επίσης

Το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ισότοπο ουρανίου 235 σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με την προαναγγελθείσα την Τρίτη απόφασή του, μετέδωσε σήμερα ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 60% είναι σε εξέλιξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις (του συμπλέγματος) του Μάρτυρα Αχμάντι-Ροσάν» της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim, επικαλούμενο τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού ατομικής ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Το πρακτορείο δεν μετέδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, την ευθύνη για την οποία απέδωσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επρόκειτο να εμπλουτίσει το μετάλλευμα αυτό στο 60% πολύ πιο πάνω από το 20% στο οποίο το εμπλουτίζει από τον Ιανουάριο και από το ανώτατο όριο του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

Η δήλωση του Σαλεχί γίνεται την ώρα που συζητήσεις διεξήχθησαν στη Βιέννη με σκοπό τη διάσωση της συμφωνίας αυτής που κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν μονομερώς το 2018, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια νέα συνεδρίαση των συζητήσεων αυτών, που έχουν σκοπό να επανέλθει η Ουάσινγκτον στην συμφωνία και να αρθούν οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν από το 2018, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στη Βιέννη.

Η σνυάντηση άφησε σε «γενικές γραμμές θετική εντύπωση», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σύμφωνα με τον οποίο «η εργασία» αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα.

Την Τετάρτη, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέρη (μαζί τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν) της συμφωνίας, «σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία» την ιρανική ανακοίνωση για εμπλουτισμό στο 60%.

Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε αβάσιμες τις «ανησυχίες», που εξέφρασαν το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι, λέγοντας πως η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα