15.3 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

15.3 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Σάλος στην Σλοβενία από non-paper με σχέδιο διάλυσης της Βοσνίας

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι υπάρχει πρόθεση επανασχεδιασμού των συνόρων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στον Τύπο ενός σχεδίου (non-paper) που αποδίδεται στον πρωθυπουργό της χώρας, Γιάνεζ Γιάνσα και το οποίο εισηγείται μεταξύ άλλων τη διάλυση της Βοσνίας.

«Δεν είχα και δεν έχω καμία γνώση αυτού του εγγράφου», τόνισε ο πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λιουμπλιάνα.

Αυτό το «ανεπίσημο έγγραφο» δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από τον ιστότοπο Necenzurirano. Φέρεται ότι το υπέβαλε τον Φεβρουάριο ο Γιάνσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και προτείνει να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο διαμελίστηκε η πρώην Γιουγκοσλαβία μετά τους πολέμους, τη δεκαετία του 1990.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά κάθε αλλαγή των συνόρων (στην περιοχή) διότι δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο», είπε ο Πάχορ, ζητώντας από τον Γιάνσα να δώσει δημοσίως εξηγήσεις για το θέμα.

Το περιεχόμενο του non-paper

Το επίμαχο έγγραφο, που δεν φέρει καμία υπογραφή, προτείνει την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, την πρώην σερβική επαρχία που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 και τη συρρίκνωση της Βοσνίας σε ένα μικρό, μουσουλμανικό κράτος, αφού η σερβική συνιστώσα της, η Σερβική Δημοκρατία, θα ενωθεί με τη Σερβία και τα εδάφη όπου κατοικούν Κροάτες με την Κροατία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Necenzurirano, η Βουδαπέστη ενδέχεται να συμμετείχε στη σύνταξη αυτού του σχεδίου. Η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Άργησε να διαψεύσει το non-paper ο Σλεβένος Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει μόνο μέσω του Twitter. Ανέφερε ότι δεν έχει συναντηθεί πρόσφατα με τον Μισέλ, αλλά δεν διέψευσε επισήμως την ύπαρξη του εγγράφου αυτού.

«Η Σλοβενία επιδιώκει μια λύση για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες της Δυτικών Βαλκανίων», έγραψε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. Ο Γιάνσα επιθυμεί να οργανώσει μια σύνοδο με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια αφού αναλάβει η χώρα του την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, από τον Ιούλιο.

Αργότερα σήμερα ο Σλοβένος Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεφίκ Τζαφέροβιτς, που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική κοινότητα στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως ανακοίνωσε ο γραφείο Τύπου του τελευταίου.

Κατά τη συνομιλία αυτή «ο Γιάνεζ Γιάνσα ενημέρωσε τον Σεφίκ Τζαφέροβιτς ότι το έγγραφο που φέρεται να συνδέεται με τη σλοβενική κυβέρνηση και το οποίο συνιστούσε τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Βαλκάνια ή την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας, δεν υπάρχει», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η Σλοβενία στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς με επιστολή του στον Σαρλ Μισέλ είχε ξεκαθαρίσει ότι κατάσταση αυτή προκάλεσε «σοβαρή αποσταθεροποίηση και ανησυχία στη χώρα μας». «Κάθε νέα απόπειρα επανασχεδιασμού των συνόρων θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη στη χώρα μας και στην περιοχή», προειδοποίησε.

 

Ειρινική διάλυση της Βοσνίας προτείνει ο Σέρβος πρόεδρος

Ο Σέρβος ομόλογός του Μίλοραντ Ντόντικ, που ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία και ο οποίος αναφέρεται συχνά στην απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι «η ιδέα αυτή δεν είναι κάτι το καινούριο». «Πρέπει σίγουρα να βάλουμε στο τραπέζι των συνομιλιών την επιλογή μιας ειρηνικής διάλυσης της Βοσνίας», υποστήριξε, εκτιμώντας ότι η χώρα «δεν μπορεί να λειτουργήσει» όπως είναι σήμερα.

Η Σλοβενία και η Κροατία, οι δύο μοναδικές χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ, ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 1991, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάλυση της χώρας. Οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους.

Το επίμαχο non-paper και ο χάρτης των προτεινόμενων χωρών

Το npn-paper όπως δημοσιεύεται από τον ιστότοπο Necenzurirano:

Ο χάρτης έχει δημιουργηθεί από τον ιστότοπο news1.mk και δημοσιεύτηκε και από τον ιστότοπο Necenzurirano

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα