back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

To Βερολίνο συγκεντρώνει εξουσίες για επιβολή μέτρων σε εθνικό επίπεδο – Δραματική συνεδρίαση στη Bundestag

Διαβάστε επίσης

«Ο ιός δεν συγχωρεί δισταγμούς», τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας από μεταδοτικά νοσήματα, οι οποίες θα συγκεντρώσουν στο Βερολίνο περισσότερες εξουσίες για την επιβολή μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Η κυρία Μέρκελ, απευθυνόμενη στους βουλευτές μίλησε  για «μέτρο που εισάγεται με μεγάλη καθυστέρηση»  και το χαρακτήρισε «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού . Μετά από τις πολλές μαραθώνιες και εξαιρετικά τεταμένες συσκέψεις της καγκελαρίου με τους επικεφαλής των 16 ομόσπονδων κρατιδίων η κα Μέρκελ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατή η ενιαία στάση και ο συντονισμός παρά μόνο εάν ληφθούν μέτρα από το ομοσπονδιακό κράτος . Αποτυπώνοντας τις δραματικές εκκλήσεις  γιατρών και νοσηλευτών  για την πίεση στα νοσοκομεία ζήτησε σήμερα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων  να μην αγνοήσουν του  ιατρικού προσωπικού που δίνει μάχη στις  Μονάδες  Εντατικής Θεραπείας.

«Μας στέλνουν το ένα SOS μετά το άλλο. Ποιοι είμαστε εμείς που θα το αγνοήσουμε; Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους. Η κατάσταση είναι σοβαρή και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρή και πρέπει όλοι να την πάρουμε στα σοβαρά», είπε  η Καγκελάριος, με την ομιλία της να διακόπτεται επανειλημμένα από διαμαρτυρίες βουλευτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). «Δεν πιστεύετε ότι, ενόψει της έκτακτης κατάστασης και της ανησυχίας των συμπολιτών μας, θα έπρεπε αυτό να το σεβαστούμε και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε την αντιπαράθεσή μας;», παρενέβη ο Πρόεδρος του Σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενη στις αδυναμίες συντονισμού ομοσπονδίας και κρατιδίων που διαπιστώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η Καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη «να σπάσουμε» το τρίτο κύμα της πανδημίας και να ανακόψουμε την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ υπενθύμισε και τις δημοσκοπήσεις οι οποίες αναδεικνύουν ότι η πλειοψηφία θα ήθελε αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. «Προκειμένου επιτέλους να τα καταφέρουμε, πρέπει να ενώσουμε καλύτερα από ό,τι μέχρι τώρα τις δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων», επισήμανε.

Κεντρικό σημείο της ρύθμισης που συζητείται από σήμερα στην Bundestag αποτελεί η δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επιβάλλει αυστηρότερα και ενιαία μέτρα περιορισμού, όταν τα κρούσματα κορονοϊού υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Μεταξύ των μέτρων αναφέρεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 και 5:00, πρόβλεψη που προκαλεί τις σημαντικότερες αντιδράσεις. Χθες, Πέμπτη, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων ( FDP) Κρίστιαν Λίντνερ απείλησε με προσφυγή κατά του μέτρου στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρώντας το «υπερβολικό», ενώ η AfD έκανε λόγο για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Απόψε το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υγείας, ενώ η ψήφιση της πρότασης έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Το “μπρα ντε φερ ” μεταξύ της ‘Αγγελας Μέρκελ και των ηγεσιών στα 16 ομόσπονδα κρατίδια, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο η συνεχής και μεγάλη αύξηση της δημοτικότητας του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και Αρχηγού  της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSUΜάρκους Ζέντερ . Ο Ζέντερ θεωρεί ται  πλέον με απόλυτη σαφήνεια καταλληλότερος για το χρίσμα της κυβερνώσας Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) από το 44% των Γερμανών, ενώ ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU‘Αρμιν Λάσετ συγκεντρώνει την προτίμηση μόλις του 17%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του νέου Deutschlandtrend που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, το 72% των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης προτιμά ως υποψήφιο Καγκελάριο τον κ. Ζέντερ, έναντι του 15% που επιλέγει τον κ. Λάσετ. Σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό, το 33% των ερωτηθέντων θεωρεί ακατάλληλους και τους δύο υποψηφίους.

Η απόφαση σχετικά με την επιλογή του υποψήφιου Καγκελάριου, που θα οδηγήσει την Χριστιανική Ένωση στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης μαζεύει υπογραφές προκειμένου το θέμα να τεθεί στους βουλευτές των δύο κομμάτων την ερχόμενη Τρίτη, εάν έως τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο αρχηγών. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι το μοναδικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν και τα δύο κόμματα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και βουλευτής του CDU Γκούντερ Κρίχμπάουμ, ο οποίος έχει αναλάβει τη συγκέντρωση των υπογραφών.

Εν τω μεταξύ στο άλλο μείζον θέμα του εμβολιασμού, ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι πρόκειται να λάβει σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca.

“Πάντα έλεγα ότι θα εμβολιαστώ όταν έρθει η σειρά μου”, σχολίασε ο 62χρονος πολιτικός μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Σήμερα είναι η ημέρα, θα εμβολιαστώ με το εμβόλιο της AstraZeneca”.

Σύμφωνα με αναφορές του γερμανικού Τύπου, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, 66 ετών, επίσης θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca σήμερα, αν και η καγκελαρία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Η ρυθμιστική αρχή εμβολίων της Γερμανίας έχει συστήσει να περιοριστεί η χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 60 ετών, επικαλούμενη τον σπάνιο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ, εμβολιάστηκε χθες Πέμπτη με το εμβόλιο της Pfizer.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα