back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δ. Παντερμαλής: Το Μουσείο της Ακρόπολης και όλα τα ελληνικά Μουσεία δεν είναι απλώς συλλογές αλλά η ίδια η Ιστορία

Διαβάστε επίσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών- ICOMOS, η οποία προτάθηκε κατά τη Γενική Συνέλευσή του στην Τυνησία το 1982 και εν συνεχεία, την επόμενη χρονιά, εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα της UNESCO.

Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτής της ημέρας που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, κ. Δημήτρης Παντερμαλής μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τη Σοφία Μπερετάνου για την ψηφιοποίηση του Μουσείου καθώς και για τη δημιουργία βίντεο που συνδέουν τα εκθέματα με τον φυσικό τους χώρο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από την ‘Εκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ταξιδεύοντας τους ακροατές του Αθήνα 9.84 νοερά στους χώρους του Μουσείου που παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η παρουσίαση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν είναι μια συνηθισμένη παρουσίαση, υπογραμμίζοντας την πρόκληση του να έχει κάποιος ένα βίωμα αυτών των σπουδαίων Γλυπτών και της ποιότητάς τους.

«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να τα φωτίσουμε σωστά προκειμένου να αναδειχτούν όλες οι λεπτομέρειές τους. Έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να είναι παράλληλα με τα πρωτότυπά τους -κάποτε- στον ίδιο τον Παρθενώνα. Μπορεί κάποιος να βλέπει συγχρόνως τα Γλυπτά και το πρωτότυπο κτίριο. Όλα αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της έκθεσης η οποία ξεκινά από τη νοτιοδυτική γωνία του Παρθενώνα.

Θα δείτε τη μεγάλη πομπή των Παναθηναίων που ξεκινά από εκεί και με άριστο τρόπο έρχεται και αγκαλιάζει το κτίριο. Παρουσιάζονται οι ιππείς των Αθηναίων, οι οδηγοί των ζώων προς θυσία, οι ιερείς και οι θεοί του Ολύμπου που είναι και οι αποδέκτες αυτής της προσφοράς των Αθηναίων. Πρόκειται ουσιαστικά για την παρουσίαση μιας ολόκληρης κοινωνίας – της πρώτης κοινωνίας παγκοσμίως η οποία εφάρμοσε τη δημοκρατική διοίκηση – από τη βάση της έως τους θεούς της».

Ακολούθως, ο κ. Παντερμαλής, αναφέρθηκε σε μια σειρά εφαρμογών που αναπτύχθηκαν με το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» μέσω του οποίου αναδεικνύονται οι πολυεπίπεδες πτυχές των εκθεμάτων του Μουσείου και παρέχεται η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν διαδικτυακά στους μουσειακούς του χώρους.

Μάλιστα, περιέγραψε πώς η δυναμική είσοδος του Μουσείου στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας με το κοινό του, καθιστώντας το σύνολο των συλλογών του προσβάσιμο ανά τον κόσμο και δημιουργώντας παράλληλα ένα περιβάλλον ιδιαιτέρως ελκυστικό ακόμα για τους μικρότερους σε ηλικία φίλους του Μουσείου.

«Μέσω του site του Μουσείου της Ακρόπολης μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει εικόνες πολύ υψηλής ευκρίνειας. Άλλωστε, η τρισδιάστατη απεικόνιση αποτελεί ένα σύγχρονο τρόπο αναλυτικής παρουσίασης με ιδιαιτέρως ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακής Παρουσίασης του Μουσείου, δημιουργήσαμε -μεταξύ άλλων- μικρά βίντεο των 5-6 λεπτών μέσω των οποίων συνδέσαμε όλα τα μνημεία της Ακρόπολης με την πραγματική τους εικόνα σήμερα».

Ο κ. Παντερμαλής, σημείωσε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει το προνόμιο, με μια ματιά να βλέπει κάποιος και το προϊόν και τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο και επομένως να έχει μια πραγματική διάσταση της Ιστορίας.

«Σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά μουσεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παραγωγή από τους ίδιους τους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι σπουδαίο να ξέρουμε που βρέθηκε κάθε άγαλμα ή κάθε ανάγλυφο και να μπορούμε να κάνουμε αναπαράσταση της ιστορίας του σε επιστημονική βάση. Τα ελληνικά μουσεία δεν είναι απλώς συλλογές, αλλά προϊόντα ανασκαφών, είναι η ίδια Ιστορία. Το Μουσείο της Ακρόπολης, έχει το προνόμιο, με μια ματιά ο επισκέπτης να βλέπει και το προϊόν και το ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο και έτσι να έχει μια πραγματική διάσταση της Ιστορίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα