back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Ναβάλνι – Παρέμβαση της ΕΕ , προειδοποιήσεις από τον Λευκό Οίκο

Διαβάστε επίσης

Λίγες ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» εάν ο Αλεξέι Ναβάλνι πεθάνει στη φυλακή, συνεργάτης του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι αναμένει μόνο άσχημες ειδήσεις για την υγεία του Ρωσου πολιτικού, που βρίσκεται σε απεργία πείνας. Ο ίδιος συνεργάτης ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρικου δεν επετράπει στους συνηγόρους του να συναντήσουν τον Ναβάλνι. Υπό διεθνή πίεση η σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να μεταφέρει τον Αλεξέι Ναβάλνι, από τη φυλακή σε νοσοκομείο για κρατουμένους. Μάλιστα η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις φυλακές ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του 44χρονου φυλακισμένου πολιτικού είναι ” ικανοποιητική και ότι εξετάζεται από γιατρό σε καθημερινή βάση”

Από την πλευρά της η ΕΕ σήμερα, σε ηπιότερους τόνους από τις ΗΠΑ, ζήτησε από την Ρωσία να επιτρέψει στον Ναβάλνι να έχει πρόσβαση στην κατάλληλη υγειονομική φροντίδα . Το δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άσκησαν πίεση για την απελευθέρωσή του.

«Καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την κατάσταση της υγείας του κ. Ναβάλνι», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν από την τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι χθες, Κυριακή, εξέδωσαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας ότι η ζωή του Ναβάλνι κινδυνεύει.

«Αναλάβετε τώρα δράση, αλλιώς το αίμα του κ. Ναβάλνι θα είναι για πάντα στα χέρια σας», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ηγείται του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που είναι το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε πως η ΕΕ, η οποία έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους τους οποιους θεωρεί υπεύθυνους για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να ετοιμάσει μια ειδική ιατρική ομάδα. Δύο σύμμαχοι του Ναβάλνι, οι Βλαντίμιρ Ασούρκοφ και Λεονίντ Βολκόφ, έγραψαν στους υπουργούς της ΕΕ ζητώντας τους να συζητήσουν για την υγεία του Ναβάλνι κατά την σημερινή συνεδρίασή τους, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που είδε το Ρόιτερς.

Στην επιστολή διατυπώνονται ανησυχίες παρόμοιες με εκείνες που είχε εκφράσει την Τρίτη η σύζυγος του Ναβάλνι, η Γιούλια, η οποία είχε δηλώσει, αφου τον επισκέφθηκε στη φυλακή, πως ο Ναβάλνι δυσκολεύεται να μιλήσει και έχει χάσει περισσότερο βάρος.

«Η υγεία του Αλεξέι επιδεινώνεται σταθερά», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ο Ναβάλνι  ξεκίνησε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των αρχών της φυλακής, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, να του παράσχουν επαρκή ιατρική φροντίδα για έντονους πόνους στο πόδι και την πλάτη.

«Δεν γνωρίζουμε τι του συνέβη το Σαββατοκύριακο διότι οι δικηγόροι του δεν επιτρέπεται να τον επισκεφθούν . Ελπίζω ότι θα έχουμε κάποια νέα σήμερα αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα λάβουμε κακά νέα», δήλωσε η Λιούμποφ Σομπόλ, σύμμαχος του Ναβάλνι, στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να λάβουμε καλές ειδήσεις για την υγεία του σήμερα. Νομίζω ότι η κατάστασή του βρίσκεται πολύ κοντά στο να είναι κρίσιμη, κοντά στο να είναι πολύ σοβαρή. Είκοσι ημέρες απεργίας πείνας –είναι πάρα πολύ».

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι ( φωτο από τον ίδιο τον Ναβαλνι στις 14 Απριλίου ) επανέλαβαν  το Σαββατοκύριακο ότι η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή, και ανακοίνωσαν σχέδια για τις μεγαλύτερες, όπως ελπίζουν ότι θα είναι, διαμαρτυρίες στην Ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας την Τετάρτη.

Η τύχη του 44χρονου Ναβάλνι έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η αμερικανική κυβέρνηση είπε στη Ρωσία ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» εάν ο Αλεξέι Ναβάλνι πεθάνει στη φυλακή.

Aθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα