back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σήμερα η νομοθετική ρύθμιση: Υποχρεωτική προσωρινή σύνταξη, συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών στην εξέταση αιτήσεων

Διαβάστε επίσης

Υποχρεωτική καταβολή της προσωρινής σύνταξης για όλους τους δικαιούχους που έχουν ή πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αύξηση του ορίου οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων και κάλυψη του κόστους συμμετοχής δικηγόρων και λογιστών από τον ΕΦΚΑ στην εξέταση αιτήσεων, προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.Παράλληλα, την Μ. Τετάρτη αναμένεται η πληρωμή της προκαταβολής σύνταξης μαζί με τα αναδρομικά σε τουλάχιστον 36.000 δικαιούχους, ενώ διατηρούνται τα αυξημένα ποσοστά υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης.

Ο στόχος της κυβέρνησης, είναι διττός: αφενός μεν να αντιμετωπιστεί το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αφετέρου δε να διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα των εκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό κορβανά, η οποία παραμένει στο μικροσκόπιο των θεσμών.

Σήμερα, εκτιμάται ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αγγίζουν τις 140.000.

Οι αιτήσεις για προσωρινή σύνταξη -οι οποίες δεν συνυπολογίζονται στις εκκρεμείς- δεν ξεπερνούν τις 40.000, ενώ τα εγκεκριμένα αιτήματα για προκαταβολή σύνταξης είναι περίπου 36.000.

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθίσταται σαφές ότι η υποχρεωτική έκδοση προσωρινής σύνταξης, θα δώσει “ανάσα” στον μηχανισμό έκδοσης των συντάξεων.

Σε αυτόν τον μηχανισμό θα ενταχθούν οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, στους οποίους οι ασφαλισμένοι -εφόσον επιθυμούν- μπορούν να αναθέσουν την διεκπεραίωση του φακέλου, με έξοδα του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη με νομοθετική ρύθμιση υπήρξε αύξηση των ποσοστών της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους μη μισθωτούς.

Επίσης, στους δικαιούχους προσωρινής σύνταξης προστέθηκαν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, αλλά και όσοι εργάζονται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%.

Η υπό προώθηση τροπολογία, εντάσσει ως δικαιούχους της προσωρινής σύνταξης όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, είναι δικαιούχοι διακρατικής σύνταξης ή απαιτείται να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης.

Επίσης, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο οφειλής προς τον ΕΦΚΑ για την χορήγηση σύνταξης.

Σήμερα, το όριο ανέρχεται συνολικά (οφειλή και προσαυξήσεις) στα 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) , στα 15.000 για τον ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και στα 4.000 ευρώ για τον ΟΓΑ (αγρότες).

Με τη νομοθετική παρέμβαση το όριο για τους αγρότες θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ και για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του πρ. ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς) το όριο στα 20.000 ευρώ, ενώ θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες επιμερισμού των οφειλών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα