back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Μουσείο Άλατος της Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Γνωρίζατε ότι το αλάτι έχει 14.000 χρήσεις ή ότι υπάρχει αλάτι μαύρου και γαλάζιου χρώματος; ή ότι στην Ελλάδα ιδρύθηκε πρόσφατα το μοναδικό Μουσείο Άλατος στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου;

Το Μουσείο Άλατος βρίσκεται στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου δίπλα στο μαγευτικό τοπίο  των αλυκών της Τουρλίδας. Ιδρύθηκε από τον Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του  Δέσποινα Κανελλή και αποτελεί καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Στεγάζεται  σε ένα κτήριο του 1946, το οποίο χρησίμευε ως χώρος διαμονής των αλυκάριων που ερχόταν είτε από το Μεσολόγγι είτε από τα Ιόνια Νησιά για να εργαστούν στην καλλιέργεια και την συγκομιδή του αλατιού και το οποίο είχε εγκαταλειφθεί και ανακατασκευάστηκε από τους ιδρυτές του Μουσείου, δωρεές των φίλων του και τη συνδρομή του δήμου.

Η ιδέα

«Η ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου προέκυψε μετά από μια έκθεση που διοργανώσαμε με τον σύζυγό μου στο Μουσείο του Κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος» του οποίου είναι ιδρυτής», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η κα Δέσποινα Κανελλή. «Η έκθεση με τίτλο «Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός», που πραγματοποιήθηκε, πριν 10 χρόνια, στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών της Εξόδου, είχε τεράστια ανταπόκριση υποδεχόμενη περισσότερους από 7.500 επισκέπτες. Όλοι μας έλεγαν μη βγάλετε τα εκθέματα, δεχόμασταν τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα για την έκθεση, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτό το γεγονός μας έδωσε το έναυσμα να ιδρύσουμε το Μουσείο Άλατος».

Ο «δικός μας» Βασίλης Πάικος υποστηρικτής του Μουσείου

«Το Μουσείο δημιουργήθηκε με ίδιους πόρους, ο δήμος μας παραχώρησε το κτήριο και επισκεύασε τη στέγη και μας στήριξαν και οι φίλοι μας όπως ο αείμνηστος Βασίλης Πάικος, ο οποίος ήταν αδελφικός μας φίλος και στενά συνδεδεμένος με τις αλυκές λόγω καταγωγής. Τελικά τα καταφέραμε».

Εκθέματα και πληροφορίες

«Οι επισκέπτες του Μουσείου», συνεχίζει η κα Κανελλή, «θα γνωρίσουν την ιστορία του αλατιού, τις πηγές προέλευσης του αλατιού, θα δουν αλάτια από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές κοκκομετρίες και χρωματισμούς. Έχουμε μαύρο αλάτι από τη Χαβάη, καφέ αλάτι με άργιλο, πράσινο με φύκια, ένα γαλάζιο που θυμίζει ημιπολύτιμο λίθο από την Περσία. Επίσης θα γνωρίσουν την σχέση του αλατιού με την κτηνοτροφία και την υγεία. Παράλληλα ο επισκέπτης θα μάθει την άγνωστη ιστορία των Αλυκών του Μεσολογγίου, πως φτιάχνεται το αλάτι, πως γίνεται η συγκομιδή, πως επεξεργάζεται από την βιομηχανία, μέσα από πληθώρα εγγράφων, φωτογραφιών και βιντεοπροβολών. Θα γνωρίσει το καλύτερο και πιο ακριβό αλάτι την λεγόμενη αφρίνα, που μαζεύεται με το χέρι».

Το Μουσείο διαθέτει πέντε θεματικές αίθουσες. Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στη επίδραση  του αλατιού στα Γράμματα, την Τέχνη, την Θρησκεία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό γενικότερα ενώ στις προθήκες της πέμπτης αίθουσας εκτίθενται 1500 αλατιέρες, χειροποίητες και βιομηχανικές. Γυάλινες, μεταλλικές, πλαστικές, ξύλινες, ασημένιες, πορσελάνινες, κεραμικές και από διάφορα ιδιαίτερα υλικά, προερχόμενες από όλο τον κόσμο.

Η ροζ εμπειρία της λιμνοθάλασσας

«Αν επισκεφτείτε το Μουσείο τον Αύγουστο θα ζήσετε την απαράμιλλης ομορφιάς ροζ πανδαισία του τοπίου», περιγράφει η κα Κανελλή, «καθώς τα νερά παίρνουν ροζ χρώμα από από την αποσύνθεση διαφόρων οργανισμών και από ένα φύκι που παράγει καροτίνη, έρχεται μια γαριδούλα η Artemia salina και τρώει το φύκι και κοκκινίζει, και αυτή, και τέλος έρχονται και τα φλαμίνγκος τα οποία καθώς ενηλικιώνονται το φτέρωμα τους, γίνεται ροζ και έτσι όλο το περιβάλλον είναι ροζ- κόκκινο».

Εξωτερικά εκθέματα

Το μουσείο, εκτός από τα βασικά εκθέματα του εσωτερικού χώρου, περιλαμβάνει εκθέματα και στον περιβάλλοντα χώρο, όπως δύο παραδοσιακές βάρκες της λιμνοθάλασσας, μηχανήματα άντλησης τους αλατιού διαφορετικών εποχών, που έχουν αναπαλαιωθεί  ενώ διαθέτει εξέδρα πραγματοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα