back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Πάσχα στην Πόλη»: Όχι στις διαπεριφερειακές, έως δύο οικογένειες στο σπίτι – Επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τις 4 Μαΐου

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώνονται το αργότερο μέχρι την Πέμπτη οι αποφάσεις για το “Πάσχα στην Πόλη” και ο οδικός χάρτης για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μετά από την εορταστική περίοδο. Συνεδριάζουν σήμερα οι εμπειρογνώμονες, προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το Πάσχα, όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις για το Πάσχα να γίνουν το απόγευμα, κατά την ενημέρωση της επιτροπής. Η ίδια, σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το σχέδιο του οδικού χάρτη  θα οριστικοποιηθεί με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των ειδικών, οι οποίοι αναλύουν τα καθόλου ενθαρρυντικά αποτελέσματα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων και τη συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ. Η σημερινή συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα κάνει την τελική εισήγηση της στην κυβέρνηση.

Όπως είπε η κ. Πελώνη για τις μετακινήσεις το Πάσχα, «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας.» Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε ενώ «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Η ίδια διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις καθ΄όλη την περίοδο και ότι Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ. “Το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι” σχολίασε η κα Πελώνη. 

Όσον αφορά το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων, η κα Πελώνη επεσήμανε πως στόχος είναι με ασφάλεια να ανοίγουν οι δραστηριότητες, ενώ πρόσθεσε ότι περί τα μέσα Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού με πρωτόκολλα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, ως ορίζοντα έθεσε την 14η Μαΐου. 

Την εκπόνηση ενός σχεδίου με τις επόμενες κινήσεις επαναλειτουργίας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής  προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή εισαγωγική του τοποθέτηση στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “το τέλος της υγειονομικής κρίσης το οποίο πλησιάζει” και χαρακτήρισε ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, «όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία». Μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως είπε, η κυβέρνηση θα προσδιορίσει με ακρίβεια πότε «θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος».

Οι τελικές αποφάσεις για το “Πάσχα στην Πόλη” και τον βηματισμό της επανεκκίνησης μετά το Πάσχα μέχρι την ημερομηνία σταθμό της 14ης Μαίου θα κλειδώσουν τις επόμενες ώρες, με δεδομένο ότι θα επαληθευθούν οι προβλέψεις των ειδικών που εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. 

Η εκτόξευση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην Αττική, όπου η διασπορά του ιού ήταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενίσχυσε χθες την ανησυχία και κατέστησε απαγορευτική οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα στην Αττική αυξήθηκε κατά 171% το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, αναιρώντας πλήρως την εικόνα του προηγούμενου διαστήματος, κατά το οποίο είχε καταγραφεί ελαφρά πτωτική τάση.  Αύξηση σημειώθηκε επίσης  στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (+360%) και στο Ρέθυμνο. Μικρή μείωση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-21%) και στην Πάτρα (-30%), ενώ σταθερό ήταν το ιικό φορτίο σε Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Βόλο.

Χθες  ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.789 νέα κρούσματα της COVID-19 και 87 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Από τα νέα κρούσματα, 1.799 εντοπίστηκαν στην Αττική, 512 στη Θεσσαλονίκη, 101 στη Λάρισα και 92 στην Αχαΐα. 

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι ήταν 847, ενώ έγιναν 406 εισαγωγές νέων ασθενών σε νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της επικράτειας έχει φτάσει πλέον στο 90%. Στην Αττική, δεκάδες ασθενείς είναι καθημερινά στη λίστα αναμονής για μια κλίνη Εντατικής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα