back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: Νέες συλλήψεις συνεργατών και υποστηρικτών του Ναβάλνι

Διαβάστε επίσης

Σε συλλήψεις συνεργατών του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι προέβη σήμερα το πρωί η αστυνομία στη Μόσχα, πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης σε όλη την ρωσική επικράτεια. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η δικηγόρος του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς» του Ναβάνι, Λιουμπόφ Σόμπολ, η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, ο καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) Βλαντίμιρ Ριζκόφ, όπως και ο ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Εφίμ Χαζάνοφ, ο οποίος εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να εμφανισθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Στη Μόσχα στη στάση του μετρό «Αυτοζαβόντσκαγια» συνέλαβαν την δικηγόρο του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς» Λιουμπόφ Σόμπολ, όπως ανακοίνωσε στο Twitter o δικηγόρος Βλαντίμιρ Βαρόνιν. Σύμφωνα με τον Βαρόνιν την συνέλαβαν αρκετά άτομα που φορούσαν στολή, αλλά δεν είναι γνωστό πού οδηγήθηκε. Ο Βαρόνιν διευκρίνισε στην εφημερίδα Novaya Gazeta, ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφείς οι λόγοι της σύλληψης της.

Σήμερα το πρωί η δικηγόρος Βερόνικα Πολιακόβα ανακοίνωσε ότι συνελήφθη η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, μόλις έβγαινε από ένα κατάστημα.

Η Σόμπολ συνελήφθη, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας επειδή εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Πρωϊνό: Ο Σάσα και η Τάνια» που έγινε στις 19 Απριλίου και μεταδόθηκε μέσω του YouTube. Κατά την διάρκεια της εκπομπής η κυρία Σόμπολ μιλούσε για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης, όπως γράφει η εφημερίδα Kommersant, τον πρώην αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας Βλαντίμιρ Ριζκόφ, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις απαγορεύσεις για συμμετοχή στις δράσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι. Ο ίδιος ο Ριζκόφ, o οποίος κρατείται στο αστυνομικό τμήμα, δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι αφορμή για την σύλληψη του υπήρξε ένα retweet της είδησης του ραδιοσταθμού Echo Moskvi για τις δράσεις των υποστηρικτών του Ναβάλνι στις 21 Απριλίου. «Δεν ανάρτησα καμία έκκληση, δεν απηύθυνα σε κανέναν έκκληση να βγει στους δρόμους, δεν έχω καμία σχέση με την διοργάνωση της δράσης. Αυτή τη στιγμή με οδηγούν στην αίθουσα προ κράτησης και θα περάσω την νύχτα. Αύριο η υπόθεση μου θα εξετασθεί στο δικαστήριο Χαμοβνίτσεκσι», δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός.

Ο Βλαντίμιρ Ριζκόφ είναι καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, υπήρξε βουλευτής της Κρατικής Δούμας από το 1993 -2007. Στο διάστημα 1997-1999 υπήρξε πρώτος αντιπρόεδρος της κρατικής Δούμας, εκπροσωπώντας το κίνημα του τότε πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν «Το σπίτι μας η Ρωσία». Από το 2006 -2014 ο Ριζκόφ διετέλεσε συμπρόεδρος του «Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Ρωσίας- Κόμματος Λαϊκής ελευθερίας». Τον Νοέμβριο του 2020, ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του κόμματος «Γιάμπλακο». Στις 10 Απριλίου, μαζί με άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτειολόγους και πολιτικούς ίδρυσε το συντονιστικό κέντρο «Έλεγχος των πολιτών-2021» που έχει σκοπό την αναβίωση στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου (για την Κρατική Δούμα) ενός μαζικού κινήματος παρατηρητών.

Ο Εφίμ Χαζάνοφ, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, συνελήφθη σήμερα στην πόλη Νίζνι Νοβγκοραντ, για επαναναρτήσεις (reposte) -γράφει το πρακτορείο TASS- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν θέμα τις μη εγκεκριμένες από τις αρχές συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι.

Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. «Με άφησαν ελεύθερο με την υποχρέωση να εμφανιστώ στο δικαστήριο» έγραψε ο Χαζάνοφ στην σελίδα του στο Facebook, ευχαριστώντας παράλληλα τον δικηγόρο του.

Ο Εφίμ Χαζάνοφ είναι φυσικός. Ασχολείται με έρευνες στον τομέα της φυσικής των λέιζερ και της μη γραμμικής οπτικής.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα