back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών του Πάσχα

Διαβάστε επίσης

Υπό αυστηρούς όρους θα χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών του Πάσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτονται εργαζόμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την φροντίδα των παιδιών και ταυτόχρονα αποθαρρύνονται κάποιοι που ενδεχομένως θα χρησιμοποιούσαν την άδεια ως ευκαιρία προκειμένου να απομακρυνθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα κατά την περίοδο του Πάσχα, παρά την απαγόρευση που έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, κατά την περίοδο του Πάσχα, οπότε και οι σχολικές μονάδες ή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν θα λειτουργούν λόγω διακοπών, η χορήγησή της άδειας ειδικού σκοπού θα ήταν δυνατόν να εγκριθεί μόνο εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) η ανάγκη φροντίδας των παιδιών δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας διότι αυτή δεν επαρκεί ή έχει ήδη εξαντληθεί

β) ο/η ο εργαζόμενος/η αποδείξει (με σχετική υπεύθυνη δήλωση) ότι δεν είναι δυνατή η φροντίδα των τέκνων από τον άλλο γονέα ή άλλο πρόσωπο.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλέον υπόλοιπο κανονικής αδείας για να χρησιμοποιηθεί κατά την τέταρτη ημέρα του σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, τότε, γίνεται αποδεκτό ότι ως τέταρτη μέρα μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Ωστόσο, για τους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού συνεχίζεται κανονικά κατά τις ημερομηνίες που βάσει προγράμματος αυτοί θα λειτουργούσαν, ωστόσο η λειτουργία τους παραμένει σε αναστολή με εντολή δημόσιας Αρχής, διότι αυτό το χρονικό διάστημα δεν εντάσσεται στην περίοδο διακοπών του σταθμού.

Οι εργαζόμενοι προσκομίζουν στους εργοδότες σχετικές βεβαιώσεις των σταθμών.

Σε περίπτωση που η συνέχιση της χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού δεν είναι δυνατή και ο τελευταίος κύκλος της άδειας δεν ολοκληρώνεται κατά την έναρξη των διακοπών του Πάσχα τότε μπορεί, είτε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της άδειας (3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού συν 1 κανονική άδεια) μετά την περίοδο των διακοπών, εφόσον η λειτουργία της σχετικής μονάδας παραμείνει/ τεθεί εκ νέου σε αναστολή λόγω κρούσματος, είτε διαφορετικά να χορηγηθεί ετήσια κανονική άδεια ή άλλη άδεια.

Διευκρινίζεται τέλος ότι σε αυτή την περίπτωση, εντός της περιόδου των διακοπών του Πάσχα είναι αποδεκτή η χορήγηση της μίας ημέρας κανονικής άδειας για την ολοκλήρωση του σχήματος των τεσσάρων ημερών της ειδικής άδειας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα