back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Πεφταστέρια», απόψε, στον νυχτερινό ουρανό 

Διαβάστε επίσης

Να δούμε «πεφταστέρια» και σήμερα 22 Απριλίου 2021, το βράδυ, θα έχουμε την ευκαιρία (καιρού επιτρέποντος) δια γυμνού οφθαλμού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πρόκειται για την βροχή των διαττόντων «Λυρίδων». Θα ξεκινήσουμε να τους βλέπουμε από τις 22:00 το βράδυ ως και τα ξημερώματα. Έχουν λάβει το όνομα Λυρίδες επειδή το ακτινοβόλο κέντρο τους φαίνεται να βρίσκεται στον αστερισμό της Λύρας στον ουρανό. Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων διαρκεί 16-22 Απριλίου, με μέγιστο στις 21 και 22 του μήνα. Είναι φαινόμενο μέτριας έντασης, αλλά εντυπωσιακό καθώς παρατηρείται δια γυμνού οφθαλμού.

Πως δημιουργούνται

Βροχές διαττόντων παρατηρούμε όταν ο πλανήτης μας περνά από περιοχή που έχει περάσει και κάποιος κομήτης, όπως ενημερώνουν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι κομήτες αφήνουν κατά μήκος της τροχιάς τους σκόνη και σωματίδια από το υλικό τους. Όταν λοιπόν η τροχιά της Γης τμήσει την τροχιά κάποιου κομήτη, τα σωματίδια αυτά, λόγω της βαρύτητας έλκονται από τη Γη. Εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, θρυμματίζονται και «καίγονται» αφήνοντας ένα φωτεινό ίχνος στο πέρασμά τους. Αυτές τις πτώσεις διαττόντων αποκαλούμε «πεφταστέρια».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα