back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο ΠΙΣ ζητά ασυλία για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  μέσω του Γενικού Γραμματέα του Γ. Ελευθερίου, ζήτησε την άμεση νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορωνοϊού.

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΠΙΣ αποτέλεσε η νομοθέτηση του ακαταδίωκτου των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η διάταξη ορίζει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Σύμφωα με την ανακοινωση του ΠΙΣ αν και ο Συλλογος  εκφράζει τη συμφωνία του με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση, θεωρεί ότι το Υπουργείο υγείας αποφεύγει να νομοθετήσει τη νομική κάλυψη των γιατρών και νοσηλευτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας κατά της πανδημίας κορωνοϊού

«Παρά το γεγονός ότι είναι λογικό να αποποινικοποιείται η έκφραση επιστημονικής άποψης, θεωρώ άτοπο να προτάσσεται το ακαταδίωκτο της επιτροπής λοιμωξιολόγων και την ίδια ώρα να αφήνει ακάλυπτο το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ήδη, σύμφωνα με το ΠΙΣ, δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον γιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.Για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας, των ιατρών και νοσηλευτών, καλώ το Υπουργείο Υγείας να προτάξει την ΑΜΕΣΗ νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορωνοϊού» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι αποποιέιται το ακαταδιωκτο ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας μέχρι «να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία.

Ο κ. Εξαδάκτυλος  χαρακτήρισε απολύτως «λογική και αναγκαία» τη ρύθμιση ασυλίας, η οποία, όπως είπε,  έχει ζητηθεί από τον Μάρτιο του 2020 και ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα