back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Νέες συμπλοκές στην Ιερουσαλήμ – Ηρεμία ζητά ο Νετανιάχου

Διαβάστε επίσης

Οι συμπλοκές μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων συνεχίστηκαν για μια ακόμη νύχτα έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, με τις εντάσεις να παραμένουν υψηλές κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής του Ραμαζανιού, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καλεί σε ηρεμία.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χθες γύρω από την Παλιά Πόλη καθώς οι συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών επεκτάθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια καθώς έφιπποι αστυνομικοί σκόρπιζαν το πλήθος, αν και η βία φάνηκε να ήταν μικρότερης έντασης από τις προηγούμενες νύχτες.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε αρκετές πόλεις στη Δυτική Όχθη και κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι διέλυσε συγκεντρωμένα πλήθη εκατοντάδων Παλαιστινίων, ορισμένοι εκ των οποίων πέταγαν πέτρες και έκαιγαν λάστιχα.

Συγκρούσεις και βίαια γεγονότα λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε βράδυ στην Ιερουσαλήμ – μια πόλη ιερή στους Μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς και τους Εβραίους – από τις αρχές του Ραμαζανιού στις 13 Απριλίου.

Τα επεισόδια επικεντρώνονται στην Πύλη της Δαμασκού στα τείχη της Παλιάς Πόλης – και ξεσπούν τις τελευταίες ημέρες καθώς χιλιάδες ξεχύνονται από την ιστορική πύλη αποχωρώντας από το κοντινό τέμενος αλ Άκσα μετά τις νυχτερινές προσευχές του Ραμαζανιού.

Παλαιστίνιοι τονίζουν ότι η ισραηλινή αστυνομία προσπαθεί να τους εμποδίσει να πραγματοποιούν τις συνηθισμένες βραδινές συναθροίσεις του Ραμαζανιού έξω από την πύλη, όπου έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά εμπόδια. Ισραηλινοί εξοργίστηκαν από βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ότι Παλαιστινίους να επιτίθονται σε θρησκευόμενους Εβραίους στην πόλη.

«Η αστυνομία προκαλεί τα προβλήματα. Οι άνθρωποι θέλουν να κάθονται εδώ στην Πύλη της Δαμασκού στο Ραμαζάνι», δήλωσε ο 22χρονος Παλαιστίνιος Φαρές, από την Ανατολική Ιερουσαλήμ έξω από την Πύλη της Δαμασκού. Δεν ήθελε να δώσει το πλήρες όνομά του.

Η βία εξαπλώθηκε στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, όταν Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν 36 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια, αμέσως μετά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα καλώντας σε παλαιστινιακή αντίσταση στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιθέσεις. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η εκτόξευση ρουκετών επανήλθε χθες βράδυ.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να προετοιμαστούν για «οποιοδήποτε σενάριο» στη Γάζα.

«Διατηρούμε την θρησκευτική ελευθερία για όλους τους κατοίκους και όλους τους επισκέπτες στην Ιερουσαλήμ όπως κάνουμε κάθε χρόνο», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το βράδυ. «Ζητώ ηρεμία από όλες τις πλευρές», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα