back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανικές εκλογές: Βολές Σολτς κατά Λάσετ και Μπέρμποκ

Διαβάστε επίσης

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Όλαφ Σολτς αμφισβήτησε ρητά την καταλληλόλητα των ανθυποψηφίων του για την καγκελαρία, του Χριστιανοδημοκράτη (CDU) Άρμιν Λάσετ και της Πράσινης (Die Gruenen) Αναλένα Μπέρμποκ, διότι διαθέτει την εμπειρία που δεν έχουν εκείνοι, όπως είπε.

«Η Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες βιομηχανικές χώρες στον κόσμο. Της χώρας πρέπει να ηγείται κάποιος ο οποίος έχει εμπειρία στη διακυβέρνησή της, ο οποίος όχι μόνο θέλει να κυβερνήσει, αλλά να μπορεί πραγματικά να το κάνει. Εγώ έχω την απαραίτητη εμπειρία και γνώση για αυτό το έργο. Αυτό με ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές μου», είπε σε συνέντευξη του η οποία δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας «Bild».

Παρά τα δυσμενή αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το SPD, ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος συνεχίζει να αξιολογεί τις δικές του πιθανότητες να αναλάβει το αξίωμα του καγκελαρίου ως καλές: «Το SPD μπορεί να γίνει τόσο δυνατό ώστε να είμαι ο επόμενος καγκελάριος. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς ανοιχτό. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα ανακάμψουν πλέον από τη πτώση τους και θα επιτύχουν ένα αποτέλεσμα πολύ κάτω από το 30% στις ομοσπονδιακές εκλογές. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια κυβέρνηση χωρίς το CDU και το CSU. Ο στόχος μου να γίνω καγκελάριος έχει γίνει ακόμη πιο πιθανός επειδή οι δημοσκοπικές αποστάσεις μεταξύ των κομμάτων έχουν μειωθεί λόγω των μετακινήσεων των ψηφοφόρων, όπως είπε.

Από τον Άρμιν Λάσετ, τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ο Σολτς απαίτησε να αποφασίσει μεταξύ ομοσπονδιακής και τοπικής πολιτικής: «Ο Λάσετ πρέπει να δηλώσει σαφώς αν τολμά να μπει στην προεκλογική εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές χωρίς ασφαλές εισιτήριο επιστροφής στο κρατίδιο του. Η καγκελαρία είναι το πιο σημαντικό αξίωμα της χώρας. Δεν μπορεί να γίνονται μεσοβέζικα πράγματα».

Ο Σολτς κατηγόρησε επίσης τα δύο αδελφά κόμματα, το CDU και CSU, ότι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Γερμανίας με την ενεργειακή τους πολιτική: «Για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, χρειαζόμαστε σημαντικά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές». Ο (Χριστιανοδημοκράτης / CDU) ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Πέτερ ‘Αλτμάιερ αρνήθηκε αυτήν την ανάγκη. Αυτό είναι το μεγάλο ψέμα του CDU για την Ενέργεια. Τα κόμματα CDU και CSU θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική μας ευημερία. Απαιτούνται περισσότερα ηλιακά συστήματα και περισσότερες ανεμογεννήτριες στη θάλασσα και στην ξηρά και οι άδειες πρέπει να δίνονται γρηγορότερα. Τα καλώδια από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στο βορρά προς τα βιομηχανικά κέντρα του νότου πρέπει να εγκρίνονται εντός δύο έως τριών ετών και όχι εντός δέκα», πρόσθεσε ο Σολτς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα