back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μειωμένες προσδοκίες για επιτυχία της πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό  

Διαβάστε επίσης

άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Μία ακόμη διεθνής προσπάθεια είναι σε εξέλιξη, ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση του Κυπριακού, επί της ουσίας,  που αποτελεί πλέον «γόρδιο δεσμό» για τον ΟΗΕ.  Η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό , που συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες, θα ξεκινήσει αύριο  27 Απριλίου  Μ. Τρίτη στη Γενεύη. Η πενταμερής της Γενεύης  έχει μάλλον αδικαιολογήτως δημιουργήσει προσδοκίες,  για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την οριστική επίλυση του κυπριακού. Εκτός και αν,  η μία από τις δύο πλευρές  υποχωρήσει από πάγιες εθνικές θέσεις.  Και ο λόγος είναι, ότι η Τουρκία, προωθεί την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την συμφωνία λύσης του Κυπριακού  στη βάση της συνομοσπονδίας δύο ισότιμων οντοτήτων, την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της στρατιωτικής εισβολής, σε αντίθεση με την κρατούσα διεθνώς άποψη, ότι το Κυπριακό είναι θέμα στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής και εν τέλει,  τον διχασμό του Λαού της Κύπρου. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά (Ταγίπ Ερντογάν,  Ερσίν Τατάρ ), προωθεί την αναγνώριση του  «ψευδοκράτους» μέσω της  κυριαρχικής ισότητας , δηλαδή  μια λύση του Κυπριακού, έτι χειροτέρα  του σχεδίου Ανάν(2004)  και τέτοια ώστε, ολόκληρη η Κύπρος να είναι υπό στρατιωτική και πολιτική ομηρία της Τουρκίας.  Υπάρχει περίπτωση η ελληνική πλευρά να συζητήσει , έστω μέρος ή ολόκληρη την τουρκική πρόταση; Εκτιμώ ότι θα την συζητήσει, αλλά και θα την απορρίψει,  διότι διακηρυγμένος στόχος της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς είναι: Στις συνομιλίες στη  Γενεύη,  θετική, αποδεκτή εξέλιξη ,  θα είναι  να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στη βάσει των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ.  Ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης,  δήλωσε : «Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων. Είναι απολύτως σαφές το σημείο αφετηρίας».  Επίσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μια καίρια  επισήμανση που έκανε ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης:  «Αποδοχή της διχοτόμησης της Κύπρου στην βάση των δύο κρατών που επιμένει η Τουρκία θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, όπου υπάρχουν αποσχιστικά κινήματα εντός και εκτός Ευρώπης».

οι συνομιλίες στη Γενεύη

Η Ελληνική και  ελληνοκυπριακή πλευρά, οδηγούνται  εκόντες-άκοντες στην Γενεύη,  υπό την έννοια ότι δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τα δικαιώματα,  που ως κυρίαρχα κράτη έχουν και που ορίζονται από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, που κατάφωρα παραβιάζεται  από την απροκάλυπτη επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας.  Οι σύμμαχοι  στην Ε.Ε. και οι «συμφιλιωτικοί» παράγοντες του ΟΗΕ παραβλέπουν, τα γεγονότα στον Έβρο (υβριδική απειλή), τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος, τις έρευνες και τα τουρκικά γεωτρύπανα με την συνοδεία πολεμικών πλοίων του Τουρκικού στόλου σε Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου, την  απειλή πολέμου και τον  νέο εποικισμό της Αμμοχώστου και πιέζουν Ελλάδα και Κύπρο να προσέλθουν στην Γενεύη, ωσάν η Τουρκία να είναι μια χώρα, που σέβεται και εμπράκτως τιμά την διεθνή  νομιμότητα, μια χώρα (η Τουρκία) που σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών της κρατών (Ελλάδα, Κύπρος, Συρία, Ιράκ, Αρμενία).

Σημειολογία μεν, αλλά ουσιαστική

Είναι μείζονος σημασίας το σημειολογικό, αφού έχει προηγηθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο από την Βρετανική διπλωματία,  που αφορά την σύνθεση  της Άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και μάλιστα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Καταρχήν, δεν παρίσταται η Κύπρος με τον νόμιμο διεθνή παραστάτη της,  που είναι ασφαλώς η  Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος- μέλος του ΟΗΕ! Στην πενταμερή θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις , Βρετανία, Τουρκία και  Ελλάδα, ενώ η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί σε ισότιμη βάση από τις δύο κοινότητες ή πολιτικές οντότητες… Ουσιαστικά, γίνεται απολύτως αποδεκτή η απαίτηση της Τουρκίας, να μην αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο και να υποβιβάζεται σε κοινότητα εξομοιούμενη με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.  Αμετακίνητη η τουρκική διπλωματία στην απαίτησή της, ότι η  λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε τουρκοκυπριακό  συνιστών κρατίδιο, η δε Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, και αυτά τα δύο κρατίδια να συνιδρύσουν την Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο. Προφανώς πρόκειται για μια θέση την οποία δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν αποδεκτή οι Ελληνοκύπριοι. Έτσι λοιπόν, με την τουρκική πλευρά  να κινείται σταθερά  εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, είναι πιθανό να έχουμε ένα ακόμη ναυάγιο της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, τη φορά αυτή στην Γενεύη. Στην Γενεύη θα συγκρουστούν δυο διαμετρικά  αντίθετες , πολιτικές και διπλωματικές, απόψεις.  Θα συγκρουστεί η λογική με την αλαζονεία,  η νομιμότητα με την παρανομία την εκδικητική και διεκδικητική.  Και ακόμη, στην Γενεύη θα πρέπει να είναι «ωσεί παρών»   και   ο ελληνικός πολιτισμός  που καταγράφει  παρουσία  3000 χρόνων και  που δεν άλλαξε,  όσοι κατακτητές και εάν έχουν περάσει από το νησί της Αφροδίτης, ως απαίτηση,   να συνεχίσει αναλλοίωτη την ιστορική του διαδρομή. Συνεπώς, η  πιθανότητα συμφωνίας στη Γενεύη, θα είναι συνάρτηση των υποχωρήσεων ή της αδιαλλαξίας της μιας ή της άλλης πλευράς.  Οι προσδοκίες ,  ότι  στη Γενεύη θα  διαμορφωθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεν είναι πολλές, αλλά ούτε και μηδενικές …

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα