back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσικό δικαστήριο περιορίζει ακόμα περισσότερο τις δράσεις των οργανώσεων του Ναβάλνι

Διαβάστε επίσης

Το δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε σήμερα την επιβολή περιοριστικών μέτρων που απαγορεύουν συγκεκριμένες δραστηριότητες στις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις «Ίδρυμα καταπολέμησης της Διαφθοράς» (FBK) και του «Ίδρυμα προστασίας των Δικαιωμάτων των πολιτών», που σχετίζονται με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξεί Ναβάλνι και οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι, έως ότου εξετασθεί η αγωγή που έχει καταθέσει η εισαγγελία της Μόσχας κατά των ανωτέρω οργανώσεων του Ναβάλνι, με την οποία ζητά να ανακηρυχθούν «εξτρεμιστικές οργανώσεις», τους απαγορεύεται να αναρτούν δημοσιεύσεις στο ιντερνέτ, να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και να συμμετέχουν σε εκλογές και δημοψηφίσματα. Επίσης, τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς και να μεταβιβάζουν χρήματα, εκτός αν πρόκειται για πληρωμές προστίμων, φόρων και αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν λόγω της δραστηριότητας τους. Σε περίπτωση που παραβιάσουν τις απαγορεύσεις αυτές οι συνεργάτες των εν λόγω οργανώσεων μπορούν να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με την επιβολή προστίμων.

Ο εκπρόσωπος του «Ιδρύματος καταπολέμησης της Διαφθοράς» Ιβάν Πάβλοφ δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την απαρίθμηση των απαγορεύσεων και θα ασκήσει έφεση στην εν λόγω απόφαση, πριν ληφθεί η απόφαση για τον χαρακτηρισμό των εν λόγω οργανώσεων ως «εξτρεμιστικών».

Χθες, το Δικαστήριο της Μόσχας σε προκαταρκτική του συνεδρίαση, ασχολήθηκε με το ζήτημα της αναγνώρισης των οργανώσεων αυτών ως εξτρεμιστικών. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το γραφείο τύπου του δικαστηρίου, η συνεδρίαση αυτή θα συνεχισθεί την Πέμπτη 29 Απριλίου, όποτε είτε θα ορισθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα εξετασθεί η αγωγή της εισαγγελίας, είτε η υπόθεση θα επανέλθει στο αρμόδιο δικαστήριο για την άρση των απαγορεύσεων.

Η εισαγγελία θεωρεί ότι οι οργανώσεις αυτές επιχειρούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την αποσταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης και πως πραγματικός τους στόχος είναι η συνταγματική ανατροπή του συστήματος μέσω του σεναρίου των «έγχρωμων επαναστάσεων». Εκτός των άλλων η εισαγγελία θεωρεί ότι μέσω των οργανώσεων αυτών δραστηριοποιούνται στη Ρωσία ξένες και διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ανεπιθύμητες.

Χθες, η εισαγγελία της Μόσχας ανέστειλε τη δραστηριότητα των οργανώσεων του Ναβάλνι, έως ότου ληφθεί η απόφαση με τις οποία θα χαρακτηρίζονται ως «εξτρεμιστικές». Ο επικεφαλής των οργανώσεων του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, δήλωσε ότι «επιτελεία του Ναβάλνι» (έτσι χαρακτηρίζονται οι οργανώσεις του Ναβάλνι από τις αρχές ) ως οργανώσεις δεν υφίστανται νομικά και την ίδια άποψη διατύπωσε και ο εκπρόσωπος της ηγετικής ομάδας του Ναβάλνι δικηγόρος Βλαντίμιρ Βαρόνιν. Και οι δύο διευκρίνισαν ότι η εισαγγελία μπορεί αυτοτελώς να σταματήσει τη δραστηριότητα των κοινωνικών κινημάτων, να επιβάλλει απαγορεύσεις στις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις, μόνο μέσω του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο προέβη χθες στην προκαταρκτική ακρόαση της υπόθεσης κεκλεισμένων των θυρών, καθώς οι αρχές ισχυρίζονται ότι υπήρχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες. Οι συνεργάτες του Ναβάνι αναφερόμενοι στη σημερινή απόφαση που απαγορεύει στο FBK ορισμένες δραστηριότητες, έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης : «Σήμερα ένα δικαστήριο απαγόρευσε στο FBK άγνωστες δραστηριότητες. Σύντομα θα μας κηρύξουν όλους τους εξτρεμιστές σε μια μυστική ακρόαση. Όπως και το βλέπει κανείς, είναι παράλογο» .

Εάν οι οργανώσεις που σχετίζονται με τον Ναβάλνι χαρακτηρισθούν από τη δικαιοσύνη «εξτρεμιστικές», οι αρχές θα αποκτήσουν τη νομική ισχύ να επιβάλλουν ποινές φυλάκισης σε ακτιβιστές και να παγώσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, αναγκάζοντας τες ουσιαστικά να σταματήσουν κάθε καμπάνια ή να τεθούν εκτός νόμου.

Η εισαγγελία της Μόσχας κατέθεσε στις 16 Απριλίου αγωγή στο Δικαστήριο της Μόσχας ζητώντας να αναγνωρισθούν ως «εξτρεμιστικές» οι οργανώσεις που σχετίζονται με τον Αλεξέι Ναβάλνι. Οι συνεργάτες του Ναβάλνι Λεονίντ Βολκόφ και Ιβάν Ζντάνοφ δήλωσαν ότι μια τέτοια απόφαση «θα ανοίξει τον δρόμο για εκατοντάδες ποινικές διώξεις και στην ουσία ο κάθε συνεργάτης θα πληγεί».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα