back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΚΕΔΕ: Στους δήμους οι λαϊκές αγορές

Διαβάστε επίσης

Την διαφωνία της σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα της διαχείρισης των λαϊκών αγορών εξέφρασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ΚΕΔΕ βρίσκει θετικές τις περισσότερες αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο για την λειτουργία των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου αλλά όπως δήλωσε στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Δημήτρης Παπαστεργίου δεν μπορεί η αρμοδιότητα να περάσει στις περιφέρειες επισημαίνοντας ότι δεν «Δεν είναι δυνατό να οργανώνεται οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα εντός των Δήμων χωρίς τη δική τους συμμετοχή και αποφασιστική αρμοδιότητα».

Επίσης η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι το ζήτημα με τους συμμετέχοντες παραγωγούς και μικροπωλητές, χρήζει περαιτέρω συζήτησης η ύπαρξη και άλλων κοινωνικών κριτηρίων συμμετοχής τους, ενώ εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κριτήριο της μόρφωσης αλλά και τη δυνατότητα δήλωσης των τιμών στην σχετική πλατφόρμα. Επίσης επισημάνθηκε ως πολύ μικρό το ποσοστό 5% συμμετοχής τους στις εμποροπανηγύρεις.

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου αφού άκουσε τις όποιες ενστάσεις και απορίες από τους δημάρχους της χώρας είπε: “Την ώρα που όλοι συμφωνούμε στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών προς όφελος των παραγωγών αλλά και των Δήμων, λέμε ξεκάθαρα ότι είναι αυτονόητο το γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν την πλήρη εποπτεία για την λειτουργία τους. Είναι δική μας δουλειά να ορίσουμε πού και πότε θα γίνονται, αφού οι Δήμοι φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία τους και βεβαίως αναλαμβάνουμε και το κόστος για το έργο αυτό. Συμφωνούμε οι Περιφέρειες να αδειοδοτούν τους παραγωγούς, από εκεί πέρα όμως η ευθύνη θα πρέπει να ανήκει στους Δήμους όλη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων των αστικών κέντρων” .

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα