back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Την παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης του λιανεμπορίου ζητούν οι έμποροι

Διαβάστε επίσης

Εξάμηνη παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου ζητούν οι έμποροι καθώς όπως σημειώνουν οι απώλειες από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα στο λιανεμπόριο ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Σε έκταση συνέντευξη τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων υπό τον φόβο λουκέτων και απολύσεων. Μάλιστα ζητούν από το Οικονομικό επιτελείο την θέσπιση προγράμματος ενίσχυσης του λιανεμπορίου στα πρότυπα του αντίστοιχου για την εστίαση.

«Πρέπει να προσεχθεί το εμπόριο. Υπήρχαν τα οριζόντια μέτρα, που είναι σωστά, αλλά μας ξεχνούν στα ειδικά μετά. Άλλοι κλάδοι παίρνουν περισσότερα σε σχέση με το αποτύπωμά τους στην οικονομία. Το εμπόριο αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιο τζίρο από αυτόν πχ του τουρισμού. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ το εμπόριο αντιπροσωπεύει ποσό πάνω από 100 δισεκ. Ο τουρισμός είναι στα 13 δισεκ, οι μεταφορές στα 16 δισεκ. με βάση την ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του 2019» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Μάλιστα ενδεικτικά ανέφερε «στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Κρήτης το 74% στην Κρήτη πήγε στην εστίαση και στα καταλύματα. Το εμπόριο έλαβε μόλις το 6% των πόρων» καθώς η περίοδος αναφοράς έδωσε στοιχεία που λειτούργησαν ως «κόφτες» «Φτάσαμε στο σημείο το εμπόριο να έχει το μεγαλύτερο τζίρο και να είναι έξω από ένα ειδικό στοχευμένο μέτρο» υπογράμμισε ο κ. Καρανίκας που έθεσε και πάλι τα αιτήματα για προγράμματα κεφαλαίων κίνησης και στήριξης μικρών επιχειρήσεων που έχει στείλει στο οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα η ΕΣΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης σημείωσε ότι υπάρχουν κοστολογημένα μέτρα που βασίζονται σε βασικές αρχές όπως πχ την εποχικότητα, τους κόφτες, την πτώση τζίρου.» Το εμπόριο συνολικά είχε απώλειες 10 δισεκ, ενώ η εστίαση είχε πτώση σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα 4 δισεκ. ευρώ. Είναι άδικο να το παραβλέπει αυτό κανείς. Από τα 10 δισεκ. τα 4,5 δισεκ. είναι απώλειες του λιανεμπορίου. Να κρατήσουμε λοιπόν ένα κόφτη πχ τα 100.000 ευρώ, να εξαιρέσουμε επιχειρήσεις σε όσους έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα » τόνισε και προσέθεσε ότι το αδιάθετο εμπόρευμα είναι «θηλιά». «Βάζω ένα deadline μέχρι το Μάιο. Έγκαιρα να δούμε το τι θα γίνει γιατί θα είναι αργά. Θέλουμε στήριξη όχι με μορφή επαιτείας. Εντός Μάη να δοθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα στο εμπόριο ίσως όχι μέσω ΕΣΠΑ καθώς θα καθυστερήσει. Να είναι ένα πρόγραμμα που να λαμβάνει μ παραμέτρους όσους θα πρέπει να στηριχθούν. Είναι για το γενικό καλό και της οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα των επιταγών και των χρεών που έχουν οι έμποροι στην αλυσίδα αξίας είναι ένα άλλο κομβικό ζήτημα.

«Πρέπει το σύνολο να στηριχθεί γιατί διαφορετικά θα υπάρξει εκρηκτικό πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά αναδεικνύοντας το θέμα των οφειλών σε χονδρεμπόρους. «Οι επιχειρήσεις τροφοδοτήθηκαν κανονικά και προχώρησαν σε αγορές από χονδρεμπόρους και έτσι φαίνεται να υπάρχει τζίρος, που είναι όμως εικονικός, σε αυτούς μια και τα τιμολόγια κόπηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν» είπε σημειώνοντας ότι έτσι πολλές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός μέτρων όπως πχ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα