back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όλα θα κριθούν σήμερα στη Γενεύη – Ύστατη προσπάθεια Γκουτέρες για να μην καταρρεύσει η διαδικασία

Διαβάστε επίσης

Με την Ολομέλεια των εμπλεκομένων μερών της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό ολοκληρώνεται σήμερα, εκτός απροόπτου, η Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται στη Γενεύη. Το τέλος της διάσκεψης ακολουθεί το απογοητευτικό τέλος των χθεσινών κρίσιμων διεργασιών. Σε μια ύστατη προσπάθεια να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η διαδικασία υπό το βάρος της απουσίας μετακινήσεων από τις δύο πλευρές, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες άλλαξε το πρόγραμμα και έκλεισε τη μέρα με τη σύγκληση της ολομέλειας των συμμετεχόντων.

Ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε από τα μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη  να προβληματιστούν και να πάνε σε νέα ολομέλεια για να ακούσει ποιες είναι οι τελικές τους θέσεις για να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 11 ώρα Ελλάδας, με Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκύπριους και τις 3 εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου να καταθέτουν τις θέσεις τους σε μια κοινή συνάντηση.

Αν και ο προγραμματισμός προέβλεπε διμερή συνάντηση με τον Ε. Τατάρ και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και κατόπιν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον γγ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μετά συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 1 συν 5, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στις δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης σε νέα σύνοδο της Ολομέλειας.

Από νωρίς χθες το απόγευμα είχε φανεί ότι το ενδεχόμενο της πολυπόθητης σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές έμοιαζε απομακρυσμένο. Το έγγραφο το οποίο κατέθεσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά την έναρξη της ολομέλειας χθες το πρωί έλεγε πως οι Τ/Κ είναι συνιδρυτές και συνιδιοκτήτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητούσε σχέση συνεργασίας η οποία για να υπάρχει πρέπει να βασίζεται, όπως ανέφερε, στην κυρίαρχη ισότητα των δύο πλευρών. Εάν γίνει αυτό, συνέχιζε το έγγραφο της τ/κ πλευράς, τότε οι Τ/Κ θα μπουν σε διαπραγματεύσεις υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα. Και εφόσον υπάρχει κατάληξη, θα συζητήσουν ασφάλεια, εδαφικό, σχέση με ΕΕ κ.λπ.

Την απογοήτευσή του για όσα υπέβαλε γραπτώς η τουρκοκυπριακή πλευρά στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης ολομέλειας.

«Βεβαίως έχω πει στον γενικό γραμματέα ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον γενικό γραμματέα ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης. Συνέχισε δε λέγοντας πως «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις συμφωνίες κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γενικού γραμματέα της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα