back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα 157 δισεκ. δολάρια οι παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια COVID-19 μέχρι το 2025

Διαβάστε επίσης

Οι συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19 προβλέπεται να φθάσουν τα 157 δισεκ. δολάρια έως το 2025, λόγω των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού που είναι σε εξέλιξη και των επαναληπτικών δόσεων που αναμένονται κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρίας δεδομένων υγείας IQVIA Holdings που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η IQVIA, που παρέχει δεδομένα και αναλύσεις για τον τομέα της υγείας, ανακοίνωσε ότι αναμένει το πρώτο κύμα των εμβολιασμών κατά της COVID-19 να φθάσει περίπου στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022. Μετά τον αρχικό εμβολιασμό πιθανόν να ακολουθήσουν επαναληπτικές δόσεις κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, που βασίζεται σε τρέχοντα στοιχεία για τη διάρκεια της επίδρασης των εμβολίων.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την πιθανότητα να χρειαστεί μια επαναληπτική δόση 9 έως 12 μήνες μετά τον πρώτο, πλήρη εμβολιασμό έναντι της COVID-19, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι ίσως χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις εντός 12 μηνών.

Οι δαπάνες για εμβόλια αναμένεται να είναι μεγαλύτερες φέτος στα 54 δισεκ. δολάρια καθώς σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού. Αναμένεται να μειωθούν στη συνέχεια για να φθάσουν τελικά τα 11 δισεκ. δολάρια το 2025, καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και οι ποσότητες των εμβολίων θα οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές, ανέφερε ο Μάρεϊ Άιτκεν, αντιπρόεδρος της IQVIA.

Η πρόβλεψη για τέτοια ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις για μια νέα κατηγορία φαρμάκων ή εμβολίων είναι πρωτοφανής, αλλά θυμίζει τα 130 δισεκ. δολάρια που δαπανήθηκαν για νέες θεραπείες της ηπατίτιδας C μεταξύ του 2014 και του 2020 λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης, δήλωσε ο Άιτκεν σε συνέντευξη.

Η πρόβλεψη για τις δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19 αντιστοιχεί στο 2% των περίπου 7 τρισεκ. δολαρίων που προβλέπονται για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη χρονική αυτή περίοδο, σύμφωνα με την IQVIA said.

Εξαιρουμένου του κόστους για εμβόλια κατά της COVID-19, οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα προβλέπεται να είναι κατά 68 δισεκ. δολάρια χαμηλότερες για την εξαετία από το 2020 έως το 2025 απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς την πανδημία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η πανδημία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις επισκέψεις σε γιατρούς, σε ιατρικές πράξεις αλλά και στη χρήση φαρμάκων, με αποτέλεσμα αρχικά να συσσωρευτούν αποθέματα κάποιων σκευασμάτων ενώ στη συνέχεια η τάση εξομαλύνθηκε, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα κοστίσουν 157 δισεκ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Άιτκεν, «αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα συγκριτικά με το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα