back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως – Σεμνή τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο

Διαβάστε επίσης

Έφτασε λίγο μετά τις 18:40 η πτήση HAF352A του Embraer Legacy 600, η οποία μετέφερε στην Ελλάδα το Άγιο Φως.

Όπως είχε ανακοινωθεί, η υποδοχή του Αγίου Φωτός δεν έγινε με τιμές αρχηγού κράτους, δεν χρησιμοποιήθηκαν χρησιμοποιηθούν τα γνωστά κόκκινα χαλιά, ούτε και θα υπήρχαν μεικτά αγήματα και μπάντες.

Μάλιστα τον αεροδριάδρομο υπήρχαν την ώρα της άφιξης του Αγίου Φωτός περίπου 20 άνθρωποι και οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο για τα μέτρα ασφαλείας.

Η διαδρομή του Αγίου Φωτός ξεκίνησε, όπως κάθε χρονιά, από τα Ιεροσόλυμα. Η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός τελέστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας -την ώρα που το Ισραήλ είναι βυθισμένο στο πένθος λόγω της τραγωδίας με το ποδοπάτημα στους πρόποδες του Όρους Μερόν, κατά το οποίο έχασαν τις ζωές τους 45 άνθρωποι.

Στην τελετή παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος συνόδευσε το Άγιο Φως στην Ελλάδα. Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις στις μητροπόλεις της χώρας. Για την τελετή της Ανάστασης θα ισχύσουν 5 ειδικά μέτρα, ενώ παραμένει το πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Με αισθήματα χαράς και συγκινήσεως παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά και τα μέτρα κατά του κορονοϊού, μεταφέραμε και φέτος το εκ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου εκ πηγάσαν Άγιο Φως προς ευλογία, αγιασμό και στήριξη του ταλαιπώρου από τις ποικίλες δοκιμασίες και εσχάτως από το θανατηφόρο ιό COVID-19, ευλογημένου, αξιοπρεπούς και υπερηφάνου ελληνικού λαού» δήλωσε ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου Ραφαήλ Γρίβας κατά την άφιξη του με το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο. «Μαζί με το Άγιο Φως, μεταφέρουμε και τις θερμές, αναστάσιμες, πατρικές ευχές και πατριαρχικές ευλογίες. Μεταφέροντας σήμερα το Άγιο Φως, σας μεταφέρουμε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μετά τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση» επισήμανε περαιτέρω. Τέλος, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την παραχώρηση του αεροσκάφους για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός.

Αμέσως μετά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή, αλλά προπαντός ευλογία να εκπροσωπεί την ελληνική πολιτεία στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στο Πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Σημείωσε ότι το βίωμα της μοναδικής αυτής στιγμής, της αφής του ανέσπερου φωτός μάς συγκλονίζει και μάς μαρτυρά κατάματα το θαύμα της πίστεως και προσέθεσε: «Σε λίγες ώρες το Άγιο Φως θα λάμψει στις λαμπάδες και στα κεριά μας. Θα υπενθυμίσει σε κάθε μία, αλλά και στον καθένα μας ξεχωριστά ότι το φετινό Πάσχα κρύβει τη θαυματουργία μιας πρώτης νίκης απέναντι στον ιό. Με λιγότερα μέτρα και με τη δυνατότητα να ψάλουμε το Χριστός Ανέστη, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Βγαίνουμε από την πανδημία νικητές, συνεχίζουμε όμως να τηρούμε τα μέτρα και να λαμβάνουμε προφυλάξεις, για να φωτίσει έτσι την καθημερινότητα μας το φως της πασχαλινής αυγής».

Στα Ιεροσόλυμα για την Τελετή του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως και τη μεταφορά του στην Ελλάδα είχε μεταβεί από το πρωί στα Ιεροσόλυμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις Θρησκευτικές και Εκκλησιαστικές Υποθέσεις.

«Πρώτη Ανάσταση! Από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως! Σήμερα γιορτάζει η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός! Χρόνια πολλά!» έγραψε στο Twitter ο Κώστας Βλάσης από τα Ιεροσόλυμα.

Το Άγιο Φως μετά την μεταφορά του από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

«Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Το Άγιο Φως σε Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Κω, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο μεταφέρει με ευλάβεια η SKY express, τιμώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και της εορτής του Πάσχα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προγραμματισμένες ώρες άφιξης στο κάθε νησί είναι οι εξής:

Ηράκλειο: 19:25

Σαντορίνη: 19:30

Μυτιλήνη: 19:45

Κως: 19:30

Κεφαλονιά: 19:40

Ζάκυνθος: 19:30

Θεσσαλονίκη: Στις 20.20 το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στις 20.20, με την τακτική πτήση OA126 της Olympic Air, θα φτάσει το ‘Αγιο Φως στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το γραφείο τύπου της Fraport.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, δεν θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση πολιτών στο σημείο προκειμένου να παραλάβουν από τον αερολιμένα το ‘Αγιο Φως.

Εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει το ‘Αγιο Φως σε ναούς της πόλης και από εκεί θα μπορέσουν να το παραλάβουν οι πολίτες.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα