back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Self tests: Σε ποιους κλάδους είναι υποχρεωτικά

Διαβάστε επίσης

Με την υποχρεωτική διενέργεια self test από εργαζόμενους και εργοδότες ή αυτοαπασχολούμενους με φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας, επαναλειτουργεί από σήμερα η εστίαση.

Η μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα παρήλθε και πλέον καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια του test, ένα 24ωρο πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του, ενώ προβλέπονται κυρώσεις για τους παραβάτες (τόσο για εργαζόμενους όσο και για εργοδότες).

Το υποχρεωτικό test αφορά σε 8 επαγγελματικούς κλάδους: Εστίαση, λιανεμπόριο, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και σχολές οδηγών.

Οι υπόχρεοι, προμηθεύονται δωρεάν το test από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης και δηλώνουν το αποτέλεσμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test, είτε έχει δηλώσει θετικό self test.

Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την διαδικασία, τότε του επιβάλλεται πρόστιμο από 300 έως 1.500 ευρώ, ανά υγειονομικά ακάλυπτο εργαζόμενο.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα