back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιδότηση παγίων δαπανών: Τι θα προβλέπει η υπουργική απόφαση για τις δικαιούχες επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

Ενισχύσεις με πιστωτικά “κουπόνια” συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ θα λάβουν εντός του Μαΐου περίπου 30.000-50.000 επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα κάλυψης περσινών λειτουργικών παγίων δαπανών τους ,υπό τον όρο ότι η πίστωση που θα λάβουν από το κράτος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για να συμψηφίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες και μέχρι στα τέλη του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι η δικαιούχος επιχείρηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πιστωτικό ποσό του “κουπονιού” για πληρωμή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ ή για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών επιλέγοντας η ίδια, ανάλογα με το ποσό που θα λάβει ως κρατική επιδότηση, που και πως αυτό θα το κατανείμει σε φορολογικές η ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης για τις επιχειρήσεις με προσωπικό που έχουν πληγεί από την πανδημία αναμένεται μέχρι στα μέσα Μαίου ,και η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο μήνα, ενώ τέλος η επιδότηση στις δικαιούχες επιχειρήσεις θα καταβληθεί στις αρχές Ιουνίου. Η επιδότηση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων λειτουργικών δαπανών (περίπου 7%) που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 αλλά αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν χρηματοδοτήσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσω άλλων κρατικών προγραμμάτων.

Τι θα προβλέπει η υπουργική απόφαση

Η απόφαση θα εξειδικεύει τα κριτήρια(ποσό και ποσοστό επιδότησης από το δημόσιο των παγίων δαπανών του 2020) για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις,ενώ θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας.Παράλληλα θα ορίζει τους όρους και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων,αλλά ακόμη και τις πάγιες δαπάνες που θα επιδοτηθούν..

1) Για να καταστεί επιλέξιμη μία επιχείρηση θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια :

– να ανήκει σε πληττόμενους κλάδους.

– να έχει υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούται.

– να παρουσιάζει ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδα για το 2020.

– να εμφανίζει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα θα δίνεται έμφαση στη ζημιά και όχι στη πτώση του τζίρου

– να μην ήταν προβληματική το 2019 εκτός κι αν ανήκει στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.

2). Οι δαπάνες που θα επιδοτούνται είναι αυτές που κατέβαλε η επιχείρηση το 2020 όπως αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης και αφορούν:

– ενέργεια

– ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων

– παροχές σε εργαζόμενους

– ύδρευση

– τηλεπικοινωνίες

– μισθώματα

– λοιπά λειτουργικά έξοδα

– χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

3)Το ποσοστό της ενίσχυσης που θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκ. ευρώ θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου και θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 60%.

4) Τίθενται ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης το οποίο:

– δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

– δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.

– δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκ. ευρώ.

5)Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν επιδότηση υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα