back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα 5 μέτρα του νομοσχεδίου για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας

Διαβάστε επίσης

Δέσμη πέντε μέτρων -μεταξύ των οποίων η ειδική διαδικασία ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας- για την πάταξη του φαινομένου της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους οργανώσεων για το «MeToo Greece» αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει:

1.Διεύρυνση του πεδίου των απαγορευμένων συμπεριφορών: Προστίθεται και η βία στους χώρους εργασίας, το λεγόμενο mobbing. Διευρύνεται επίσης το πεδίο των προστατευόμενων προσώπων, ώστε να μην καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους αιτούντες εργασία και τους εθελοντές. Παράλληλα, εισάγεται η αυτοτελής απαγόρευση (για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία), αποσυνδεδεμένη από την έννοια των διακρίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. λόγω φύλου)

2.Ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών: Μεταξύ άλλων, εισάγεται η υποχρεωτική κατάρτιση πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης, ο ορισμός προσώπου «συνδέσμου» για την παροχή συμβουλών και η υιοθέτηση εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών. Επιπροσθέτως, διευρύνεται το «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις και στη θεματική της βίας και της παρενόχλησης, αφού συμπεριλαμβάνονται οι κίνδυνοι βίας και παρενόχλησης στο κεφάλαιο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και προβλέπεται υποχρέωση παροχής εκπαίδευσης στους εργαζομένους, ως μέσο προληπτικής δράσης.

3.Μέριμνα για την άμεση προστασία των θιγομένων: Θα υπάρχει η πρόβλεψη απομάκρυνσης ή μετακίνησης από την εργασία ενός εκ των δυο μερών με την υποβολή της καταγγελίας, με την απαγόρευση αντιποίνων και με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, πλην του ποινικού μέρους.

4.Εισαγωγή ειδικών προβλέψεων στη διαδικασία ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ): Θα γίνεται κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για βία και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με διεξαγωγή της έρευνας από Επιθεωρητή ανώτερης βαθμίδας και εχέγγυα προστασίας της ιδιωτικότητας των εμπλεκομένων. Συστήνεται επίσης Αυτοτελές Τμήμα υπό τον Γενικό Επιθεωρητή για την παρακολούθηση των σχετικών καταγγελιών και την παροχή συμβουλών στους Επιθεωρητές.

5.Επιδίωξη της ευρύτερης ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης: Θα γίνει προσθήκη στις αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών επιτροπών ισότητας, ώστε να περιλαμβάνεται και η διάσταση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα και της ΓΓ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννας Χορμόβα.

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα