back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα ερώτηση Ανδ. Λοβέρδου στον πρωθυπουργό για την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Σε επανακατάθεση της ερώτησής του σχετικά με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση των Σκοπίων, προχώρησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος.

Θεωρώντας πως η έγγραφη απάντηση που του έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών δεν απαντά επί της ουσίας στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε, ο κ.Λοβέρδος ζητά από τον πρωθυπουργό, με την ιδιότητα του έχοντος την γενική ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, να εξηγήσει ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας:

1. Η Ελλάδα ενασκεί τον δέοντα έλεγχο για την τήρηση των συμπεφωνημένων ;
2. Υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα ;
3. Με βάση τη μέχρι τώρα εφαρμογή της Συμφωνίας προκύπτουν ωφέλειες για τη χώρα μας; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές ;
4. Η κριτική που ασκείται τόσο στην προηγούμενη όσο και στη δική σας κυβέρνηση πως υπεγράφη, κυρώθηκε και επικυρώθηκε η συμφωνία και έκτοτε η ηγεσία της χώρας αδιαφορεί για την εφαρμογή της, αφού όμως «έδωσε» το όνομα, είναι ανυπόστατη ;
5. Επειδή το υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιο για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικώς η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ;

Το περιεχόμενο της απάντησης του υπουργείου Εξωτερικών, που κατά τον κ.Λοβέρδο, αφήνει αναπάντητα τα τεθέντα από τον ίδιο ερωτήματα, έχει ως εξής:

«Είναι γνωστή η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι επίσης, γνωστό ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της συνταγματικής νομιμότητας, τηρεί και εφαρμόζει με συνέπεια τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει και θέσει σε ισχύ. Ομοίως και βάσει της θεμελιώδους αρχής του Διεθνούς Δικαίου “pacta sunt servanda”
( «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» ), η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και οφείλει να την εφαρμόζει στο σύνολό της. Το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά, αξιοποιώντας όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει, για την πλήρη, συνεπή, και καλή τη πίστει εφαρμογή του συνόλου των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προβαίνει, δε, σε όλες τις δέουσες ενέργειες όταν διαπιστώνονται καθυστερήσεις ή ελλείψεις εκ μέρους της άλλης πλευράς. Η υλοποίηση των διατάξεων της Συμφωνίας συνιστά ουσιαστικό στοιχείο των διμερών σχέσεων μας με τη γειτονική χώρα, καθώς και ουσιώδη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας, το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την αξιοποίηση όλων των υφισταμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, ιδίως δε, στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Συναφώς, όπως γνωρίζετε, ενημερώνω τακτικά και σε βάθος τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο πλαίσιο τόσο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όσο και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα