15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Νέα έρευνα για τον αντίκτυπο της COVID-19 στην Ψηφιοποίηση και τις Δεξιότητες

Διαβάστε επίσης

Οι πιο «ψηφιοποιημένες» εταιρείες είναι και εκείνες που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας σύμφωνα με νέα έρευνα  του ομίλου ManpowerGroup «Επανεκκίνηση στην Επανάσταση των Δεξιοτήτων» (NYSE: MAN), που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 26.000 εργοδότες και σε 25 χώρες.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το 61% επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ μόλις το 20% έχει αναστείλει τα σχέδια ψηφιοποίησης. Παγκοσμίως, τα ποσοστά βρίσκονται στο 38% και 17% αντίστοιχα.
Το 91% των Ελλήνων εργοδοτών που βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης σχεδιάζει αύξηση ή διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων τους, σε σύγκριση με μόλις το 9% των εργοδοτών που σκοπεύουν να μειώσουν το ανθρώπινο τους δυναμικό ή να αναστείλουν τα σχέδια τους για αυτοματοποίηση.

«Η έρευνά μας ενδυναμώνει την εικόνα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλον τον κόσμο λαμβάνει χώρα με έναν άνευ προηγούμενο ρυθμό – δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οδηγώντας σε σαρωτικές αλλαγές που δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ζωή των ανθρώπων και να δημιουργήσουμε έναν πιο ενοποιημένο κόσμο», δηλώνει ο Jonas Prising, ManpowerGroup Chairman και CEO. «Σήμερα τα τεχνολογικά επιτεύγματα οδηγούν σε προγράμματα μαζικού εμβολιασμού, εργασιακό μετασχηματισμό και ευελιξία καθώς ευθύνη για έναν καλύτερο συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αναβάθμιση δεξιοτήτων και αυτονομία εργασίας. Ένα χρόνο μετά την πανδημία, βλέπουμε την ανάδυση μιας ανάκαμψης δύο ταχυτήτων σε σχήμα «Κ». Μερικοί κλάδοι και άνθρωποι ανακάμπτουν ταχύτερα και καλύτερα – εκείνοι στους αναπτυσσόμενους κλάδους και με υψηλή ζήτηση δεξιοτήτων – ενώ άλλοι κινδυνεύουν να μείνουν πιο πίσω. Σε αυτήν την νέα Επανάσταση Δεξιοτήτων, το να βοηθάμε τους ανθρώπους να αναβαθμίζουν και να επαναπροσδιορίζουν τις δεξιότητές τους για νέους ρόλους σε ζήτηση παραμένει η πιο καθοριστική πρόκληση αυτής της δεκαετίας».

Σημαντικά Ευρήματα:

  • Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψηφιοποίηση διαφέρει σημαντικά σε όλο τον κόσμο: Οι εργοδότες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιαπωνία και την Ιταλία αναφέρουν ότι η αυτοματοποίηση έχει επιταχυνθεί περισσότερο λόγω της COVID-19, ενώ οι οργανισμοί στις ΗΠΑ, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν λιγότερο πιθανό να επιταχύνουν τις διαδικασίες ψηφιοποίησης.
  • Ο κλάδος του Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) φαίνεται να κερδίζει μεγαλύτερη αναγνώριση καθώς φαίνεται να είναι μια επιχειρηματική προτεραιότητα για τους οργανισμούς: Οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι ο κλάδος του Ανθρώπινου Δυναμικού είναι σημαντικός για την επανακατάρτιση και τον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων των ανθρώπων στους οργανισμούς ώστε να επιτευχθεί η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.
  • H πανδημία COVID-19 αλλάζει τις προτεραιότητες στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού: Οι ηγέτες του Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων ως την ύψιστη προτεραιότητα (79%), ακολουθώντας η δημιουργία νέων εργασιακών μοντέλων (58%) και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους (55%).
  • Ύψιστη η ανάγκη για ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων: Οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η ανθεκτικότητα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η ηγεσία έχουν αυξημένη ζήτηση, το 35% των οργανισμών των Ελλήνων συμμετεχόντων της έρευνας επενδύουν στην ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων, ενώ το ένα τρίτο σχεδιάζει εξειδικευμένη ανάπτυξη της ηγεσίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η εκπαίδευση τείνει να γίνει συντομότερη και πιο σχετική με συγκεκριμένους ρόλους και τομείς. Οι εργαζόμενοι θέλουν όλο και πιο κατάλληλο, μικρό (bite-size) και επιμελημένο περιεχόμενο –εύκολα προσβάσιμο και σχετικό για το τώρα και το εγγύς μέλλον.

Όταν οι ανάγκη για νέες δεξιότητες αλλάζουν γρηγορότερα από ποτέ, οι οργανισμοί χρειάζονται ταλέντα με νέες δεξιότητες και στρατηγικές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για να προσελκύσουν, να αναπτύξουν και να κρατήσουν τα καλύτερα ταλέντα. Η έρευνα «Skills Revolution Reboot» παρέχει λύσεις για την Επανάσταση Δεξιοτήτων και επισημαίνει τι προσφέρει η ManpowerGroup ώστε ένας οργανισμός να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα:

Λύσεις Εκπαίδευσης

Υποστηρίξτε τους εργαζομένους σας στην απόκτηση και ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων προκειμένου να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι στους μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας λόγω της ψηφιοποίησης και των μεταβολών που έχει επιφέρει η πανδημία.

Εργαλεία Αξιολόγησης

Αξιοποιήστε ποιοτικά εργαλεία αξιολόγησης για να βοηθήστε τους εργαζομένους σας να κατανοήσουν τα δυνατά τους σημεία, τα κενά τους και τις ανάγκες ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους.

Προγράμματα Διαχείρισης και Μετάβασης Καριέρας

Υποστηρίξτε τους εργαζομένους σας στην απόκτηση και ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων προκειμένου να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι στους μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας λόγω της ψηφιοποίησης και των μεταβολών που έχει επιφέρει η πανδημία.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα