23.6 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Στο Στρασβούργο, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να αποφασίζει “γρηγορότερα και ισχυρότερα”, με την ευκαιρία της έναρξης την Κυριακή στο Στρασβούργο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μια μεγάλη διαβούλευση πολιτών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Με πρωτοβουλία του Μακρόν, αυτή η Διάσκεψη αναμένεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα την άνοιξη του 2022, όταν η Γαλλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ένα χρονοδιάγραμμα βολικό για τον Γάλλο πρόεδρο που προτίθεται η προεδρία του στην ΕΕ να αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Μάιου του 2022.

“Απέναντι στον αυταρχισμό, η μόνη απάντηση που αξίζει είναι η αρχή της δημοκρατίας” η οποία “κερδίζεται μόνο με την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα”, είπε από το ημικύκλιο της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο μεταμορφώθηκε για την περίσταση σε ένα είδος τηλεοπτικού πλατό.

Υπέρ του Στρασβούργου

Ο Γάλλος πρόεδρος επωφελήθηκε επίσης από την παρουσία του στο Στρασβούργο για να υπογραμμίσει στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων το “ζωντανό σύμβολο” που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη στην ιστορία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

“Εδώ χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας”, δήλωσε, ενώ η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει ερημώσει από ευρωβουλευτές από τον Φεβρουάριο του 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης, προς όφελος των Βρυξελλών και προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ιταλός Νταβίντ Σασόλι δήλωσε: “μην αμφιβάλλετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να επιστρέψει πολύ σύντομα στο Στρασβούργο”, χωρίς όμως να αναφέρει ημερομηνία, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε η σύνοδος της ολομέλειας του Ιουνίου να σηματοδοτήσει την επιστροφή του στην αλσατική πρωτεύουσα.

Ζητώντας την “επάνοδο των μεγάλων έργων”, ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της Διάσκεψης, πιστεύοντας ότι αυτή αντιπροσωπεύει “μια πρωτόγνωρη άσκηση” για να “σκεφτούμε το μέλλον μας” τα επόμενα 10 χρόνια.

Αυτή η δημοκρατική διαβούλευση, με μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να μοιράζονται το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης και να συμπληρώνεται στη Γαλλία με τις “διαβουλεύσεις πολιτών”, θα διαρκέσει ένα έτος.

Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμικών οργάνων που έχουν προκαλέσει αμφιβολία σχετικά με την επιθυμία της ΕΕ να αντλήσει πραγματική πολιτική καθοδήγηση από όλη αυτή τη διαδικασία, ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς και οι ηγέτες της ΕΕ διαβεβαίωσαν την Κυριακή ότι θα λάβουν υπόψη τις προτάσεις των πολιτών.

Ποια συμμετοχή;

Η διάσκεψη αυτή δεν πρέπει να παραμείνει μια άσκηση επικεντρωμένη στις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, του οποίου η χώρα ασκεί σήμερα την προεδρία της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έχει ήδη προτείνει διάφορες μεταρρυθμιστικές κατευθύνσεις ζητώντας την ενίσχυση του ρόλου του θεσμικού του οργάνου με δικαίωμα πρωτοβουλίας σε νομοθετικά θέματα, όπως αυτή των εθνικών κοινοβουλίων, και πιστεύοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ψηφίζουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμφισβήτησε επίσης τον κανόνα της ομοφωνίας στο Συμβούλιο, όπου εδρεύουν τα κράτη μέλη, εκτιμώντας ότι εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και επιτρέπει σε “εξωτερικούς γεωπολιτικούς παράγοντες” να “επωφελούνται από τις διαιρέσεις” μεταξύ των Είκοσι Επτά.

Οι νέοι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη Διάσκεψη.

“Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τους νέους, έτσι ώστε να μπορούν να διατυπώσουν τις ιδέες τους”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όμως, ο κύριος άγνωστος παραμένει ακριβώς η συμμετοχή των πολιτών στη συζήτηση, έπειτα από μια προηγούμενη διαβούλευση το 2018 που χάθηκε εντελώς και μια παρόμοια πρωτοβουλία το 2002 που γέννησε το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος το οποίο καταστράφηκε από το “όχι” στα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα