back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ

Διαβάστε επίσης

Την άμεση έναρξη της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού, ώστε να αυξηθεί κατά 159 ευρώ, φθάνοντας τα 809 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα, προτείνει μελέτη των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών, Γιάννης Παναγόπουλος, τα συνδικάτα ζητούν την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και στην συνέχεια την πραγματοποιηση διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα προβλέπει αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας που έχει τεθεί διεθνώς δεδομένου ότι υπολείπεται του 50% του διάμεσου μισθού.

Η αγοραστική δύναμη των κατωτάτων αποδοχών στην Ελλάδα, είναι η 5η χαμηλότερη μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ και παρουσιάζει απώλεια της τάξεως του 10% όταν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης είναι οριζόντιες για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός παραμένει “παγωμένος” στο ύψος του 2019, ενώ:

17 κράτη – μέλη έχουν προχωρήσει στην αύξηση των κατώτατων αποδοχών από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

14 εξ αυτών είχαν αυξήσει τον κατώτατο μισθό και το 2020

ενώ 3 διατήρησαν τις κατώτατες αποδοχές σταθερές στο ύψος του 2020.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα