back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προστασία των εργαζομένων γονέων – Μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης

Διαβάστε επίσης

Δέσμη μέτρων για την προστασία και στήριξη των εργαζόμενων γονέων και την συμφιλίωση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή, αλλά και την προστασία των εργαζομένων από τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα).

Προστασία για τους πατέρες από την απόλυση, για έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- τόσο για τον πατέρα όσο και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι αυτό να γίνει οκτώ ετών.

Άδεια φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας.

Την επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (που ίσχυε ήδη στο Δημόσιο) και στον ιδιωτικό τομέα.

Τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (2 φορές το χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά).

Τη διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, καθώς και

ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών

Για την πάταξη του φαινομένου της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, προβλέπεται:

– Διεύρυνση του πεδίου των απαγορευμένων συμπεριφορών: Προστίθεται και η βία στους χώρους εργασίας, το λεγόμενο mobbing. Διευρύνεται επίσης το πεδίο των προστατευόμενων προσώπων, ώστε να μην καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους αιτούντες εργασία και τους εθελοντές. Παράλληλα, εισάγεται η αυτοτελής απαγόρευση (για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία), αποσυνδεδεμένη από την έννοια των διακρίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. λόγω φύλου)

– Ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών: Μεταξύ άλλων, εισάγεται η υποχρεωτική κατάρτιση πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης, ο ορισμός προσώπου «συνδέσμου» για την παροχή συμβουλών και η υιοθέτηση εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών. Επιπροσθέτως, διευρύνεται το «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις και στη θεματική της βίας και της παρενόχλησης, αφού συμπεριλαμβάνονται οι κίνδυνοι βίας και παρενόχλησης στο κεφάλαιο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και προβλέπεται υποχρέωση παροχής εκπαίδευσης στους εργαζομένους, ως μέσο προληπτικής δράσης.

– Μέριμνα για την άμεση προστασία των θιγομένων: Θα υπάρχει η πρόβλεψη απομάκρυνσης ή μετακίνησης από την εργασία ενός εκ των δυο μερών με την υποβολή της καταγγελίας, με την απαγόρευση αντιποίνων και με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, πλην του ποινικού μέρους.

– Οποιαδήποτε δυσμενής μεταχείριση, λύση της σχέση εργασίας κλπ του καταγγέλλοντος ή μάρτυρα απαγορεύεται.

– Εισαγωγή ειδικών προβλέψεων στη διαδικασία ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ): Θα γίνεται κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για βία και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με διεξαγωγή της έρευνας από Επιθεωρητή ανώτερης βαθμίδας και εχέγγυα προστασίας της ιδιωτικότητας των εμπλεκομένων. Συστήνεται επίσης Αυτοτελές Τμήμα υπό τον Γενικό Επιθεωρητή για την παρακολούθηση των σχετικών καταγγελιών και την παροχή συμβουλών στους Επιθεωρητές.

Επιδίωξη της ευρύτερης ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης: Θα γίνει προσθήκη στις αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών επιτροπών ισότητας, ώστε να περιλαμβάνεται και η διάσταση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα