back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα «περαίωση» για οφειλέτες της εφορίας: Τι γλιτώνουν με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που παρατείνεται μέχρι 30/6

Διαβάστε επίσης

Ξεπερνούν τις 2000 οι αιτήσεις οφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ) της εφορίας που έχουν υποβληθεί στην “επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών υποθέσεων” αμφισβητώντας τις ποινές της εφορίας και επιδιώκοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό με το δημόσιο με το λιγότερο κόστος για αυτούς.

Οι αιτήσεις αφορούν οφειλέτες που έχουν ήδη προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των καταλογισμών φόρων σε βάρος τους από την εφορία..

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή όσοι από τους οφειλέτες αποποιηθούν και διακόψουν τα ένδικα μέσα προσφυγής σε διοικητικά δικαστήρια κατά αποφάσεων της φορολογικής διοίκησης μπορούν με ηλεκτρονική αίτησή τους να προσφύγουν στην “επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών υποθέσεων “ της ΑΑΔΕ γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα.

Το αυξημένο ενδιαφέρον αρκετών οφειλετών (ήδη οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 2.000) να καταλήξουν σε ικανοποιητικό εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των διαφορών τους με τις ελεγκτικές φορολογικές αρχές ,οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στο να δώσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2021 στην διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Στην πραγματικότητα επιχειρείται να εφαρμοστεί μια νέου τύπου “περαίωση “για χιλιάδες εκκρεμείς στα δικαστήρια φορολογικές αντιδικίες μεταξύ οφειλετών και φορολογικής διοίκησης οι οποίες λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια λόγω της καθυστέρησης από πλευράς δικαστηρίων για τη διεκπεραίωσή τους….

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι περίπου 10.000 φορολογικές υποθέσεις είναι εφικτό να ενταχθούν στη νέα διαδικασία-”περαίωση” ,προχωρώντας σε έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό και για τις δύο πλευρές . Πως εφαρμόζεται η όλη διαδικασία ? Η “ επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών” εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογούμενων για πράξεις που αφορούν διοικητική επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμων και αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον οφειλέτη συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών οποίος περιλαμβάνει μέχρι και διαγραφή οφειλών που του καταλογίστηκαν από τις ελεγκτικές φορολογικές αρχές..

Αν γίνει αποδεκτή από τον οφειλέτη η συμβιβαστική πρόταση της επιτροπής αυτός καλείται να πληρώσει, εντός 5 εργάσιμων ημερών, τουλάχιστον το 30% του κύριου φόρου που θα του καταλογιστεί , και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής θα το εξοφλήσει σε έως 24 δόσεις με έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε 75% εάν το υπόλοιπο της οφειλής καταβληθεί σε 1 δόση, σε 65% έκπτωση σε 2-4 δόσεις, σε 55% σε 5 -8 δόσεις, σε 50% σε 9-12 δόσεις, σε 45% σε 13-16 δόσεις, σε 40% σε 17 – 20 δόσεις και σε 35% έκπτωση σε 21 -24 δόσεις.

Εάν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω ,δηλαδή η καταβολή εφάπαξ του 30% της κύριας οφειλής σε 5 εργάσιμες ημέρες και το υπόλοιπο σε έως 24 δόσεις η δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Σύμφωνα με την νομοθεσία για να προσφύγουν , οι οφειλέτες στην “επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών’ θα πρέπει να επικαλεστούν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω λόγους..

*Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο, λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει τη φορολογική οφειλή.

*Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο, λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

*Εσφαλμένος καταλογισμός του φόρου, λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

*Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.

*Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα