31.9 C
Athens
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

31.9 C
Athens
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Να εμβολιασθούν τα παιδιά 12-15 ετών προτρέπει ο Μπάιντεν – Επίκειται η έγκριση του Pfizer/BioNTech για εφήβους από τον ΕΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Τετάρτη τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19 μετά την έγκριση από κυβερνητική συμβουλευτική επιτροπή της επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.

“Τώρα που το εμβόλιο εγκρίθηκε για τις ηλικίες 12 ετών και πάνω και εγώ ενθαρρύνω τους γονείς να εξασφαλίσουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο” τα παιδιά τους, δήλωσε ο Μπάιντεν.

“Αυτό είναι ένα ακόμη γιγάντιο βήμα στον αγώνα μας για την καταπολέμηση της πανδημίας” του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσουν να ανοσοποιούν παιδιά ηλικίας 12 ως 15 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ήδη από αυτήν την εβδομάδα, αφότου συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) ενέκρινε σε ομόφωνη ψηφοφορία της την επέκταση της άδειας επείγουσας χρήσης του για αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Τη Δευτέρα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA) είχε ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου αυτού για τους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών, προσφέροντας ανακούφιση στους γονείς που θέλουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα σχολεία και στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Η έγκριση της χορήγησης του εμβολίου στην ηλικιακή αυτή ομάδα από την συμβουλευτική επιτροπή των CDC είναι μια σημαντική, αν και όχι απαραίτητη, επισφράγιση της προηγούμενης έγκρισής του από την ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή.

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19 αναμένεται να λάβει ευρωπαϊκή έγκριση για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 -15 ετών ίσως και στα τέλη αυτού του μήνα, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα η εκτελεστική διευθύντρια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων.

«Επί του παρόντος, ο στόχος που θέτουμε για έγκριση είναι κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Προσπαθούμε να δούμε εάν μπορούμε να το επισπεύσουμε αυτό στα τέλη Μαΐου», δήλωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ σε συνέντευξη της  στην Handelsblatt και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Μας υποσχέθηκαν δεδομένα από τη μελέτη που έγινε από τον Καναδά τις επόμενες δύο περίπου εβδομάδες και αυτό θα μπορούσε να επισπεύσει την αξιολόγηση», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ΕΕ το πότε θα ξεκινήσουν να χορηγούν το εμβόλιο στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών ύστερα από το ‘πράσινο φως’ του EMA.

Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών στις 3 Μαΐου, λέγοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του τον Ιούνιο.

Ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Τζόρτζια, το Ντέλαγουερ και το Αρκάνσας, άρχισαν να διαθέτουν το εμβόλιο αυτό στην ηλικιακή αυτή ομάδα την Τρίτη, ενώ ο κύριος ιστότοπος της Καλιφόρνιας για την COVID-19 αναφέρει ότι οι οικογένειες θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού για τα παιδιά τους αυτής της ηλικίας από σήμερα Πέμπτη.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP), η οποία παρέχει συστάσεις στα CDC, ψήφισε με 14-0 υπέρ της χρήσης του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών αφού αξιολόγησε τα στοιχεία δοκιμής που έγινε. Αυτά δείχνουν ότι κανένα παιδί της ηλικιακής αυτής ομάδας που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δεν προσβλήθηκε από COVID-19 και ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα παράλυσης προσωπικού νεύρου (παράλυση Bell) ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Επιπροσθέτως το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρή απόκριση όσον αφορά την δημιουργία αντισωμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα και έδειξε 100% αποτελεσματικότητα στην δοκιμή, καθώς κανένα κρούσμα συμπτωματικής COVID-19 δεν καταγράφηκε μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων εφήβων.

“Αυτό θα προσφέρει προστασία στα 12 ως 15 ετών” παιδιά, δήλωσε ο Δρ Χένρι Μπέρνσταϊν, ο οποίος είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής και καθηγητής παιδιατρικής στην ιατρική σχολή Zucker School of Medicine του πανεπιστημίου Hofstra/Northwell. “Αυτό θα μειώσει την μετάδοση εντός της οικογένειας. Θα συμβάλει στην ανοσοποίηση της κοινότητας και θα επιτρέψει στα παιδιά να επιστρέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στις κατασκηνώσεις αυτό το καλοκαίρι και στα σχολεία με φυσική παρουσία”.

Η διάθεση του εμβολίου στους εφήβους θα βοηθήσει να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία κυκλοφορούν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού, και θα μπορούσε να συντομεύσει το δρόμο προς μια επιστροφή στην φυσιολογική ζωή για τους Αμερικανούς.

Η Pfizer διεξάγει ξεχωριστή κλινική έρευνα για το εμβόλιο αυτό σε μικρά παιδιά έως και 6 μηνών και έχει ανακοινώσει ότι αναμένει να έχει στοιχεία για τα παιδιά ηλικίας 2 ως 11 ετών τον Σεπτέμβριο. Οι 2.260 έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα για την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών –στους μισούς από τους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο– εξετάζονταν σε επέκταση δοκιμής της Pfizer που έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων από 46.000 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img