back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To lockdown τελειώνει, οι κίνδυνοι παραμένουν – Τι αλλάζει από την Παρασκευή 14/5

Διαβάστε επίσης

«Αφήνουμε πίσω μας τα lockdown» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ανακοίνωσε την άρση ή την χαλάρωση μιας σειρά μέτρων παρουσιαζοντας με τα ενθαρρυντικά αυτά λόγια τον… χάρτη επιστροφής της χώρας στην νέα κανονικότητα. 

Από αύριο Παρασκευή 14 Μαίου του 2021 τερματίζεται η διαδικασία αποστολής  SMS στο 13033 για μετακινήσεις και στο 13032, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και το το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται ως τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η διαπεριφερειακή μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση self test, με την σύσταση όμως αυτό να διενεργείται πριν την μετακίνηση.

Αντιθέτως, με αυστηρούς κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους και βεβαίως την τουριστική οικονομία .

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:

– είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού και να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση

– είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών

– είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος, αυτού του ελληνικής έμπνευσης πράσινου πιστοποιητικού, θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Θα εφαρμοσθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και έως ότου αποφασισθεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού.

Με τον τρόπο αυτό, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι, είτε αρνητικό τεστ – μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών –, είτε να υπάρχει διαβεβαίωση νόσησης δύο έως εννέα μήνες πριν από το ταξίδι.

Κορωνίδα όλων των εξελίξεων αποτελεί βεβαίως το αυριανό επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και επ’ αυτού αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι σημερινές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Χάρη Θεοχάρη.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα αίρονται οι αναστολές αδειών για γιατρούς, προσωπικό νοσοκομείων, υγειονομικούς . Αναλυτικά , η άρση του μέτρου άφορα στο προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας

Να θυμίσουμε ότι το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία χωρίς ραντεβού (click in shop) και click away, αλλά με την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων όσον αφορά τον αριθμό των πελατών που μπορεί να δέχεται ταυτόχρονα (ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.). Στα καταστήματα εστίασης διατηρείται η απαγόρευση της μουσικής όλο τον μήνα Μάιο.

Η εστίαση θα συνεχισθεί με διευρυμένο πλέον ωράριο αλλά  χωρίς μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Όσον δε αφορά στην συνέχεια το επόμενο χρονικό διάστημα ανοίγουν: 

Στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
Στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
Στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Οι λοιμωξιολόγοι στη χθεσινή τους συνεδρίαση εισηγήθηκαν το άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 31 Μαΐου, αφού εκτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση ωστόσο τελικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα.

Επίσης από τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, αλλά με ανώτατο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα.- Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από την προσεχή Παρασκευή θα ξεκινά στις 00.30

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ τόνισε ότι «παρατηρούμε μια συνεχή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες έξι εβδομάδες, και η πρόσφατη άρση περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα. «Παρά την αυξημένη κινητικότητα, πετύχαμε τον στόχο μας, με τις κατάλληλες βαλβίδες εκτόνωσης», είπε.

«Από τον Απρίλιο μέχρι και τώρα έχουν διατεθεί 8 εκατ. self-tests και 11.500 πολίτες επιβεβαίωσαν ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self-tests», είπε.

Covid_19_Πέρασμα_στο_καλοκαίρι_Παρουσιάση_11_05_21_final_final

Νίνα Κομνηνού, Newsroom Αθήνα 984 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα