back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εισακτέοι: Ποιοι υποψήφιοι ευνοούνται και ποιοι όχι – Σε ποιες σχολές θα ανέβουν οι βάσεις και σε ποιες χαμηλώνει ο πήχυς

Διαβάστε επίσης

Λιγότερες κατά 555 είναι οι θέσεις που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415.

Από τις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις θα προκύψουν συνολικά 77.415 νέοι φοιτητές, έναντι 77.970 που ήταν πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων. Το «ψαλίδι» στις θέσεις αφορά κυρίως τα δημοφιλή και περιζήτητα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αντίθετα ενισχύεται σημαντικά ο αριθμός των πρωτοετών που θα περάσουν το κατώφλι αντίστοιχων σχολών στην περιφέρεια.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και το συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και θα λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ο νέος «κόφτης», η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που στόχο έχει να αποτρέψει το φαινόμενο να εισάγονται υποψήφιοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πολύ χαμηλή βαθμολογία, επηρεάζει κυρίως τις χαμηλόβαθμες σχολές, με βάσεις εισαγωγής που τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονταν σε απίστευτα μονοψήφια νούμερα, δίνοντας μια ιδιαίτερα κακή εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας εν γένει.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αν κάποιος υποψήφιος πετύχει επιδόσεις χαμηλότερες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία προκύπτει από το συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, δεν θα έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα.Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε μία σειρά χαμηλόβαθμων σχολών οι οποίες θα δεχθούν λιγότερους εισακτέους από αυτούς που ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αν η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή και από υποψηφίους με πολύ κακές επιδόσεις, μπορεί να μην έχουν και καθόλου εισακτέους.

Στον αντίποδα, το ψαλίδισμα του αριθμού των εισακτέων σε περιζήτητες κεντρικές σχολές μοιραία αυξάνει τον ήδη «ασφυκτικό» ανταγωνισμό μεταξύ των αριστούχων και γενικά των υποψηφίων με πολύ καλές επιδόσεις για μία θέση σε αυτές. Εν ολίγοις, στην περίπτωση που οι επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου κινηθούν στα επίπεδα των τελευταίων ετών, η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις δημοφιλείς σχολές θα οδηγήσει σε εκτόξευση των βάσεων, καθώς οι ίδιοι σε αριθμό αριστούχοι θα διεκδικήσουν λιγότερες θέσεις.

Από την άλλη, στις περιφερειακές σχολές, με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων η εισαγωγή θα είναι πιο βατή, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής, συνεπώς είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν σχολές που δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τον αριθμό των νεοεισαχθέντων. Επιπλέον, στην εξίσωση πρέπει να υπολογιστεί και η τάση των τελευταίων χρόνων όπου τα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων έχουν αυξημένη ζήτηση από τους υποψηφίους λόγω και της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να διατηρήσουν και δεύτερο σπίτι σε άλλη πόλη. Προφανώς αυτή η τάση θα είναι πιο έντονη φέτος δεδομένου ότι έχουν αυστηροποιηθεί και τα κριτήρια των μετεγγραφών, ελαχιστοποιώντας τις δυνατότητες για μεταφορά θέσης από κάποιο περιφερειακό τμήμα.

Τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εισακτέων δέχτηκαν τα παιδαγωγικά τμήματα και οι σχολές φυσικής αγωγής. Αντίθετα σημαντικά ενισχύθηκαν οι στρατιωτικές σχολές και οι ακαδημίες των σωμάτων ασφαλείας. Στις υπόλοιπες επιστημονικές ομάδες, όπως τις νομικές, τις οικονομικές, τις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές, ακολουθήθηκε η ίδια τακτική: Μείωση του αριθμού των εισακτέων στα κεντρικά ιδρύματα και αντίστοιχη αύξηση στην περιφέρεια.

Αναφορικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), το υπουργείο Παιδείας αποσαφηνίζει ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Με το Νόμο 4777/2021, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσπίστηκε:

– για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,

– για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,

– για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,

– για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα