back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Σκοδρογιάννη: Στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί και κάθε οικογένεια που χρειάζεται φροντίδα και θεραπευτική αντιμετώπιση

Διαβάστε επίσης

Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ λειτουργεί από το 1988 στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας και απευθύνεται σε έφηβους χρήστες ναρκωτικών ουσιών ηλικίας 13-21 ετών και στις οικογένειές τους προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική θεραπευτική αντιμετώπιση για το πρόβλημα της χρήσης ουσιών στην Ελλάδα.

Πήρε τη ‘’σκυτάλη’’ από την πρώτη θεραπευτική κοινότητα, την ΙΘΑΚΗ, όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν ανάγκη  να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό θεραπευτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτών των ηλικιών.

Όπως εξήγησε η Υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, κ. Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Σοφία Μπερετάνου, όλα τα προγράμματα είναι εθελοντικά, παρέχονται δωρεάν και υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτά, χωρίς λίστες αναμονής .

 « Είμαστε ευγνώμονες που αυτή η ιστορία συνεχίζεται και φέτος τον Ιούνιο συμπληρώνουμε 33 χρόνια ζωής. Μέσα σε αυτά τα χρόνια,  περισσότεροι από 4.500 έφηβοι και νεαροί ενήλικες και οι οικογένειές τους, μας προσέγγισαν και ζήτησαν βοήθεια. Εμείς είμαστε δίπλα τους γιατί  κάθε παιδί και κάθε οικογένεια θέλει τη δική του φροντίδα και θεραπευτική αντιμετώπιση», σημείωσε.

Τόνισε ότι η χρήση ουσιών στις ηλικίες 13-14 ετών είναι πάρα πολύ διαδεδομένη  στις μέρες μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της συμμετοχής των γονέων και των αδελφών των εφήβων στη θεραπευτική διαδικασία μέσω του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης.

Εξήγησε δε, ότι υπάρχουν και σχετικές υποστηρικτικές ομάδες για γονείς που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης, αλλά τα ίδια δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με την υποστήριξη του Συλλόγου Οικογένειας του προγράμματος, λειτουργεί ξενώνας για τις οικογένειες των εφήβων που προέρχονται από την περιφέρεια, από την αρχική φάση του προγράμματος και, εφόσον υπάρχει ανάγκη, μέχρι την ολοκλήρωσή του.

«Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικογενειακό υποστηρικτικό περιβάλλον, συνεργαζόμαστε με φορείς, οργανώσεις και δομές φιλοξενίας εφήβων και μαζί με επαγγελματίες Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγων βοηθάμε τους νέους ώστε να  μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος  προς την ομαλή κοινωνική επανένταξή τους μέσω της συμμετοχής τους στο Κέντρο Κοινωνικής Δραστηριοποίησης».

Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στη φάση της επανένταξης  λέγοντας ότι μέσω του προγράμματος που έχουν ακολουθήσει τα παιδιά, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν όλες τις δεξιότητές τους «έχοντας έρθει σε επαφή με τον αληθινό εαυτό τους και όχι με αυτόν που έχει διαμορφώσει η χρήση ουσιών».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα