back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Α. Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ ασκούν εντατική, αλλά διακριτική, διπλωματία

Διαβάστε επίσης

Τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον δεν θέτει εμπόδια στις διπλωματικές προσπάθειες στον ΟΗΕ σχετικά με την παλαιστινοϊσραηλινή κρίση, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για την υποστήριξη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί την παύση των εχθροπραξιών.

«Στόχος μας παραμένει να βάλουμε τέλος το συντομότερο δυνατόν στον σημερινό κύκλο βίας», διαβεβαίωσε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τις περαιτέρω πληροφορίες που είχε ζητήσει από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του κτιρίου που στέγαζε τα τοπικά γραφεία των Associated Press και Al Jazeera στην Γάζα, όμως εξήγησε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα.

«Δεν θέτουμε εμπόδια στην διπλωματία, το αντίθετο, καταβάλλουμε αδιάκοπες προσπάθειες», απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε για τις επικρίσεις αυτές κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ισλανδία και επανέλαβε ότι η χώρα του ασκεί εντατική, αλλά διακριτική, διπλωματία.

Το ΣΑ των ΗΕ συνέρχεται για τέταρτη φορά επειγόντως σήμερα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως μέσα τηλεδιάσκεψης θα ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, θα προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και θα προσπαθήσουν να επανεκκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Μάλτας.

Ο ΥΠΕΞ της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι κρίσιμης σημασίας να είναι ανοιχτός ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εξεύρεση μιας λύσης για το Μεσανατολικό επειδή «αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια (η βία) θα ξανασυμβεί».

«Πιστεύω ότι δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος όταν λέω ότι, αυτό που πιθανότατα θα βγει (από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ) είναι μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός, μια προσφορά για ανθρωπιστική βοήθεια και κατόπιν να δούμε πώς θα ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Αφού επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, η ΕΕ θα πρέπει «να εργαστεί με τις ΗΠΑ, να εργαστεί με τη Ρωσία, για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση», κατέληξε ο Μπαρτόλο.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Την ίδια ώρα, πάνω από 130 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανάμεσά τους έξι νοσοκομεία και 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα