back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ινδία: Πάνω από 120 άνθρωποι αγνοούνται από το ναυάγιο πλοίου λόγω του κυκλώνα Τόκτε

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 120 άνθρωποι αγνοούνται σήμερα από το ναυάγιο του πλοίου στο οποίο επέβαιναν στα ανοιχτά των ακτών του Μουμπάι (Βομβάη), στη δυτική Ινδία, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Τόκτε, ανακοίνωσε σήμερα το ινδικό ναυτικό, δύο πλοία του οποίου και ελικόπτερα μετέχουν στις έρευνες για τη διάσωσή τους.

Το πλοίο αυτό, το οποίο μετέφερε 273 ανθρώπους είχε παρασυρθεί χθες, Δευτέρα, από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην δυτική ακτή της Ινδίας. Συνολικά 127 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ 146 επιβαίνοντες διασώθηκαν υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, διευκρίνισε το ναυτικό σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε παράλληλα το υπουργείο Άμυνας, παρά την κακοκαιρία.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από χθες το βράδυ, ενώ σε περισσότερους από 200.000 υπολογίζονται αυτοί που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στην Ινδία από το πέρασμα του Τόκτε, ο οποίος υποβαθμίστηκε σήμερα το πρωί σε ισχυρή τροπική καταιγίδα.

Η εξαιρετικά σφοδρή αυτή τροπική καταιγίδα συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας, και έφτασε χθες το βράδυ στο κρατίδιο της Γκουτζαράτ.

Η πιο σφοδρή τροπική καταιγίδα που πλήττει την περιοχή εδώ και δεκαετίες έχει προκαλέσει θύματα στα δυτικά κρατίδια της Ινδίας Κεράλα, Γκόα, Μαχαράστρα και Γκουτζαράτ, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι που την συνοδεύουν έχουν παρασύρει πολλές αυτοσχέδιες κατοικίες, ξεριζώσει δέντρα και γκρεμίσει πυλώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο Τόκτε πλήττει την Ινδία την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, το οποίο προκαλεί καθημερινά τον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπων στη χώρα. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, οι υγειονομικοί εξαντλημένοι, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε οξυγόνο και σε φάρμακα για τους ασθενείς.

Οι αρχές του κρατιδίου Μαχαράστρα έκλεισαν χθες το αεροδρόμιο του Μουμπάι για αρκετές ώρες και ζήτησαν από τον πληθυσμό να παραμείνει σε ασφαλή μέρη, αφότου αναγκάστηκαν την Κυριακή να απομακρύνουν 580 ασθενείς με COVID-19 από τρία νοσοκομεία εκστρατείας για να τους μεταφέρουν “σε πιο ασφαλές μέρος”.

Περίπου 12.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παραλιακές ζώνες στην Μαχαράστρα ενόψει της επέλασης του Τόκτε.

Στο κρατίδιο της Γκουτζαράτ σχεδόν 200.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, όπως και όλοι οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε κτίρια που βρίσκονται σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από την ακτή.

Οι αρχές του κρατιδίου αυτού κατέβαλλαν προσπάθειες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα περίπου 400 νοσοκομεία και τα 41 εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου στις 12 παράκτιες περιοχές τις οποίες αναμενόταν να πλήξει η τροπική καταιγίδα με μεγάλη σφοδρότητα.

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Βιτζάι Ρουπάνι ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 1.000 νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19 στις παράκτιες πόλεις έχουν εξοπλιστεί με γεννήτριες.

“Εκτός από τους 1.000 τόνους οξυγόνου που χρειάζονται καθημερινά στην Γκουτζαράτ, επιπλέον απόθεμα 1.700 τόνων δημιουργήθηκε και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έκτακτη ανάγκη”, σημείωσε.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του νέου κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και η χρήση απολυμαντικών θα τηρηθούν στα καταφύγια για αυτούς που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, διευκρίνισαν αξιωματούχοι του κρατιδίου.

Το Γκουτζαράτ, το οποίο έχει επισήμως καταγράψει 9.000 θανάτους από την COVID-19 (ο απολογισμός αυτός πιστεύεται ότι υπολείπεται του πραγματικού αριθμού, όπως συμβαίνει παντού στη χώρα, σύμφωνα με ειδικούς), ανέστειλε επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 για δύο ημέρες. Το Μουμπάι έκανε το ίδιο για μια ημέρα.

Η Ινδία, η οποία έχει 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε περισσότερους από 4.100 θανάτους από την COVID-19 και σχεδόν 280.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε σχεδόν 25 εκατομμύρια, δηλαδή στα διπλάσια από την 1η Απριλίου. Επίσης με τους νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα από την πανδημία ανήλθε σε περισσότερους από 250.000.

Τον Μάιο του 2020 και πάλι εν μέσω της επιδημίας της COVID-19, περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα Άμφαν, ο οποίος είχε πλήξει το ανατολικό τμήμα της Ινδίας και το Μπανγκλαντές.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα