back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιστορικός κήπος της Ευρώπης το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Διαβάστε επίσης

Στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG) εντάχθηκε επίσημα, ως πλήρες μέλος, το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό πάρκο, που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Κήπων. 

«Το πάρκο της Νάουσας είναι ένας ιστορικός χώρος, είναι ο χώρος θυσίας στο Ολοκαύτωμα της Νάουσας, που συνέβη στις 13 Απριλίου 1822. Το πάρκο πήρε την τελευταία του, μορφή πριν περίπου 60 χρόνια επί δημαρχίας Φιλώτα Κόκκινου. Διαθέτει πλούσια φυτική κάλυψη. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να το αναδείξουμε και να το προβάλλουμε», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας. «Το διαφυλάσσουμε, το συντηρούμε και  το αναπτύσσουμε. Έτσι ξεκινήσαμε μια διαδικασία μαζί με τον τομέα Πρασίνου του δήμου και τον προϊστάμενο του τμήματος κ. Νίκο Μπάμπο, η οποία διήρκεσε ένα χρόνο. Ετοιμάσαμε την πρότασή μας και τελικά έγινε δεκτή από την Επιστημονική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Κήπων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη διάκριση και μάλιστα είμαστε, ιδιαίτερα, χαρούμενοι γιατί είναι το πρώτο πάρκο της Ελλάδας, που εντάσσεται στο δίκτυο. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα δικτύωσης  με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας. Παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών «εργαλείων» για το πάρκο μας».

«Επίσης σχεδιάζουμε και για το μέλλον μια σοβαρή ανάπλαση και την ενίσχυση της ταυτότητάς του. Είναι ένα πάρκο με μεγάλη επισκεψιμότητα, που το χαίρεται ο κόσμος της Νάουσας και το αγαπά», προσθέτει ο κ. Καρανικόλας. 

Συγχαρητήρια μηνύματα δέχτηκε ο Δήμος Νάουσας από τo Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, αλλά και από την πρόεδρο του συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού).

Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων

Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Οκτώβριο 2020. Φορέας διαχείρισης της Διαδρομής είναι το δίκτυο ERHG – European Route of Historic Gardens. Αποτελεί μια μη κερδοσκοπική Ένωση με έδρα την Ισπανία και μέλη σε έξι χώρες: Γερμανία, Γεωργία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία. Βασικός σκοπός της Ένωσης είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, της γνώσης και του σεβασμού για τους ιστορικούς κήπους, όπως αυτοί ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Κήπων ICOMOS – IFLA στη Χάρτα της Φλωρεντίας.

Παράλληλα, με τις ευκαιρίες διεθνούς προβολής και δικτύωσης των μελών του, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο:

  • καλλιεργεί τον διάλογο και την ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασιών,
  • προάγει εκπαιδευτικές δράσεις και υποστηρίζει την υλοποίηση πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη κήπων.

Τα μέλη του δικτύου έχουν καταχωρηθεί ως Ιδιοκτησίες Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος και ορισμένα από αυτά αναγνωρίζονται ακόμη και ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα