back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει το άνοιγμα περάσματος για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας έπειτα από εννέα ημέρες συγκρούσεων και ζήτησε το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ.

«Χαιρετίζουμε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Γενεύη. «Είναι σημαντικό να ανοίξει και το πέρασμα Ερέζ για την είσοδο και έξοδο του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγάλες στην Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια . Από τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 61 παιδιά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Στην ισραηλινή πλευρά, οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει 10 ανθρώπους στο ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Η κρίση απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 47.000 τους εκτοπισμένους από την σύρραξη Παλαιστίνιους, ενώ περί τα 130 κτίρια στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί.

Συνομιλίες Μακρόν με Αίγυπτο και Ιορδανία

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα συνομιλήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο πλαίσιο προσπάθειας μεσολάβησης στην κρίση με στόχο ταχεία κατάπαυση του πυρός και την αποφυγή εξάπλωσης της σύρραξης.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και συνορεύει με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας επιδιώκει την αναβίωση του ιστορικού περιφερειακού του ρόλου προσφερόμενη να μεσολαβήσει στην σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, την στιγμή που η Ουάσινγκτον κρατά χαμηλό προφίλ στις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθεί λύση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά εκτάκτως – για τέταρτη φορά – κεκλεισμένων των θυρών σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται να ταχθούν υπέρ μιας κοινής ανακοίνωσης που θα καλεί να «τερματιστεί η βία».

Ρουκέτες από τον Λίβανο

Σ’ ένα άλλο μέτωπο, κι άλλες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, αλλά κατέπεσαν εκτός ισραηλινής επικράτειας, ανέφερε ο στρατός, προσθέτοντας πως άνοιξε πυρ με πυροβόλα σε αντίποινα προς το «σημείο από όπου εκτοξεύθηκαν».

Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον αμερικανικό απεσταλμένο Χάντι Αμρ να υπάρξει «παρέμβαση» της Ουάσινγκτον.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, υπεραμύνθηκε χθες της «διακριτικής» αλλά «εντατικής» διπλωματικής προσέγγισης των ΗΠΑ στο ζήτημα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα