back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διερευνητικές συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας – Ιράν

Διαβάστε επίσης

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, μεγάλων αντιπάλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε «εξερευνητικό» στάδιο, δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν.

«Έχουμε ξεκινήσει εξερευνητικές συνομιλίες, βρίσκονται στην αρχή τους», είπε ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ, που ταξίδεψε στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε δύο διεθνείς συνόδους.

Οι συνομιλίες, που οργανώθηκαν στις αρχές Απριλίου και διευκόλυνε ο ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι, παρέμεναν μυστικές ώσπου η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε πως έγινε η πρώτη συνάντηση στη Βαγδάτη. Η ιρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επαφές τη Δευτέρα.

«Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί θα δουν πως είναι προς το συμφέρον τους να συνεργαστούν με τους γείτονές τους με θετικό τρόπο που θα οδηγήσει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Αν μπορέσουν να δουν πως είναι προς το συμφέρον τους, μπορώ να ελπίζω. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο», είπε ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν.

Τεχεράνη και Ριάντ διέκοψαν το 2016 τις διπλωματικές σχέσεις τους, βαθαίνοντας το ρήγμα σιιτών-σουνιτών στην περιφέρεια.

Εμπλέκονται σε διάφορες συρράξεις στην περιοχή, υποστηρίζοντας τα αντίπαλα στρατόπεδα, ειδικά στη Συρία και στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί εξάλλου στενά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Στα τέλη Απριλίου, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υιοθέτησε πιο συμφιλιωτικό τόνο έναντι του μεγάλου αντιπάλου του βασιλείου στην περιφέρεια, διαβεβαιώνοντας πως επιθυμεί τα δύο κράτη να έχουν «καλές» σχέσεις. Η δήλωσε χαιρετίστηκε στην Τεχεράνη.

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν τη 18η Ιουνίου στην πολιτική που ασκεί η Τεχεράνη στην περιοχή, ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν εκτίμησε ότι θα είναι αμελητέος, καθώς αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής παίρνει ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ.

«Ο ρόλος του ανώτατου ηγέτη είναι το κλειδί, επομένως θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Ιράν», συνόψισε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα