10.1 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

10.1 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Λαϊκές Αγορές: Επιστροφή στην κανονικότητα ζητούν οι επαγγελματίες

spot_imgspot_img

Οκτώ ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών από όλη την Ελλάδα, ζητούν να επανέλθουν άμεσα στην κανονικότητα οι λαϊκές αγορές. Οι επαγγελματίες ζητούν την κατάργηση του μέτρου της λειτουργίας με το 50% των δραστηριοποιούμενων θέσεων για τους  πωλητές και της απόστασης των 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο.

Με νέα επιστολή τους οι εργαζόμενοι προς τον υπουργό Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση, τονίζουν πως μετά την άρση των περιορισμών για πολλούς επαγγελματίες, οι ίδιοι τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης. «Η συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών με τους ισχύοντες περιορισμούς είναι εις βάρος των παραγωγών πωλητών και καταναλωτών δημιουργώντας ελλείψεις προϊόντων και ακρίβεια αγαθών φτωχοποιώντας, συγχρόνως, την Αγροτική Ύπαιθρο αφού οι Παραγωγοί πετάνε τα προϊόντα τους», επισημαίνουν.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Δεν μπορούμε πλέον παρά να αναρωτηθούμε ότι κάποιοι από εμάς βιώνουν την πανδημία και τις συνέπειες της σε δυο παράλληλα σύμπαντα η στην καλύτερη των περιπτώσεων τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης. Όλοι μας, σαν κοινωνικό σύνολο έχουμε δοκιμασθεί σκληρά και οικονομικά και ψυχολογικά κι έχουμε όλοι μαζί ανιχνεύσει τα όρια της ανοχής και της αντοχής μας.
Δυστυχώς όμως όλα έχουν ένα όριο, ένα τερματικό σημείο, ειδικά όταν οι εικόνες γύρω μας και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Καταργούνται, λοιπόν, οι πολυποίκιλες εκδόσεις κάθε τύπου sms αίρονται οι απαγορεύσεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται και μέχρι τις 12.30 και  αντιστοίχως θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης. Καταργούνται το click inside και το click away αφήνοντας έτσι ελεύθερη την είσοδο των καταναλωτών στα μαγαζιά λιανικής. Ανοίγουν τα μουσεία, άλλος ένας κλειστός, στεγασμένος χώρος, ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ, κολέγια και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75% και θα γίνονται επίσης γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Θα μπορούν να γίνονται και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα.Τα δρομολόγια των ΜΜΜ εξακολουθούν και γίνονται ελεύθερα με πληρότητα 100 και πλέον τοις εκατό θυμίζοντας περισσότερο κοιτίδα κορονοιού  πάρα μέσο μαζικής μεταφοράς μια απλή βόλτα γύρω από καφέ και γενικότερα τραπεζοκαθίσματα κλπ., δείχνουν συγχρωτισμό 6, 8 και 10 ακόμα ατόμων. Η Βαρβάκειος αγορά βουλιάζει από κόσμο κι ας μην αναφέρουμε τους κλειστούς χώρους των super markets, που από την αρχή παραμένουν στο απυρόβλητο άλλα ειδικά τώρα με την χρήση των κλιματιστικών, μέσο ανακύκλωσης του αέρα και διασποράς των ιών ασφυκτιούν από καταναλωτές».

Στον αντίποδα όλων αυτών… βρίσκεται ένας υπαίθριος… ένας ανοιχτός χώρος, πλήρως οξυγονωμένος, ΕΥΑΕΡΟΣ και ΕΥΗΛΙΟΣ, αυτός των Λαϊκών Αγορών, για τον οποίο μοιάζει να μην πέρασε μια μέρα από την έξαρση της πανδημίας».

Τέλος οι  παραγωγοί αναρωτιούνται, ποια είναι εκείνα τα κίνητρα που υπαγορεύουν τον περιορισμό εργασίας των Λαϊκών Αγορών και δηλώνουν πως σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι των Λαϊκών Αγορών δια των θεσμικών εκπροσώπων τους, επιφυλάσσονται κάθε νομίμου δικαιώματος τους, όπως θα συζητηθεί σε έκτακτο Συμβούλιο το ερχόμενο Σάββατο.

Καλλιόπη Ασλανίδου

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img