26.1 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

26.1 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Νεκρός ο ηγέτης των αποστατών της FARC στην Κολομβία

Ο Χεσούς Σάντριτς, από τους πλέον εξέχοντες ηγέτες ομάδας αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) που απορρίπτει τη συμφωνία ειρήνης του 2016, σκοτώθηκε στο έδαφος της Βενεζουέλας, σε επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων του κολομβιανού στρατού, σύμφωνα με τους συντρόφους του.

Ο Χεσούς Σάντριτς επέβαινε σε αυτοκίνητο όταν επιτέθηκαν άνδρες των κολομβιανών Ειδικών Δυνάμεων, ανέφερε αυτή η ομάδα αποστατών, η οποία αυτοαποκαλείται Segunda Marquetalia («Δεύτερη Μαρκετάλια»), σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο Χεσούς Σάντριτς, ο οποίος αρχικά τασσόταν υπέρ της συμφωνίας ειρήνης, καταζητείτο από τις ΗΠΑ, που τον κατηγορούσαν για διακίνηση ναρκωτικών. Θεωρείτο για καιρό πως είχε καταφύγει στη Βενεζουέλα.

Η Δεύτερη Μαρκετάλια ανέφερε στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι «με πόνο στις καρδιές μας (…) ενημερώνουμε την Κολομβία και όλο τον κόσμο ότι ο διοικητής Χεσούς Σάντριτς, μέλος της στρατιωτικής διοίκησης των FARC-EP, έπεσε νεκρός (…) σε ενέδρα που έστησε ο κολομβιανός στρατός τη 17η Μαΐου». Το αυτοκίνητο που «μετέφερε τον διοικητή δέχθηκε επίθεση με τουφέκια και χειροβομβίδες», σύμφωνα με το κείμενο, στο οποίο διευκρινίζεται πως η ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων που έστησε την ενέδρα παραλήφθηκε από ελικόπτερο μετά την επιχείρηση.

Το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο είχε ανακοινώσει πως οι υπηρεσίες του εργάζονται για να «επαληθεύσουν» εάν ο Σάντριτς σκοτώθηκε στη Βενεζουέλα.

«Οι πληροφορίες αυτές επαληθεύονται. Εάν επιβεβαιωθούν, αποδεικνύουν ότι η Βενεζουέλα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε ναρκωεγκληματίες», ανέφερε ο κ. Μολάνο μέσω Twitter, επαλαμβάνοντας έναν νεολογισμό στα ισπανικά που χρησιμοποιεί πάγια η Μπογοτά όταν αναφέρεται στους αποστάτες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας κατηγορεί συχνά τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι προσφέρει καταφύγιο σε αντάρτες και αποστάτες. Η Βενεζουέλα, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας έχουν εμπλακεί σε αιματηρές μάχες από τον Απρίλιο με κολομβιανούς «ατάκτους» στην περιοχή των συνόρων, λέει πως στο έδαφός της δρουν εγκληματίες και «τρομοκράτες».

Κατά την υπηρεσία πληροφοριών του κολομβιανού στρατού, περίπου 1.400 μέλη κολομβιανών ένοπλων οργανώσεων βρίσκονται στη Βενεζουέλα και περνούν συχνά από τη μια πλευρά των συνόρων των δύο κρατών – μήκους 2.200 χλμ. – στην άλλη.

Μετά τον αφοπλισμό και τη διάλυση των FARC δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης, η παράταξη μεταμορφώθηκε σε πολιτικό κόμμα και συνεργάζεται στην έρευνα ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα στη διάρκεια του εμφυλίου. Ωστόσο περίπου 1.500 πρώην αντάρτες αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και να συμμετάσχουν στη διαδικασία κοινωνικής επανένταξής τους.

Το 2020, οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή ύψους 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Σάντριτς –κατά κόσμον Σεουσίς Ερνάντες– καθώς και του Ιβάν Μάρκες, άλλου ενός από τους ηγέτες της Δεύτερης Μαρκετάλιας.

Ο κ. Μάρκες, εκ των διαπραγματευτών των ανταρτών στις διαπραγματεύσεις των FARC-EP με την κυβέρνηση, εξαφανίστηκε το 2018, μετά τη σύλληψη ανιψιού του που εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Σάντριτς υποτίθεται πως θα καταλάμβανε μια από τις 10 κοινοβουλευτικές έδρες που δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης εκχωρήθηκαν στους αντάρτες, αλλά αφού ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του από τις ΗΠΑ κι έπειτα από μήνες δικαστικών περιπετειών εξαφανίστηκε στα μέσα του 2019.

Και οι δύο τους επανεμφανίστηκαν τον Αύγουστο του 2019, όταν έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με την οποία ανακοίνωναν πως συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα εναντίον της κυβέρνησης.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Ιβάν Ντούκε, ανήγγειλε την ίδρυση νέας επίλεκτης μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων που θα καταδιώκει «στόχους υψηλής αξίας».

Πηγή: ΑΠΕ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img